Cos, veu i música al servei de la tradició catalana de mort i violència

[Kórps]

[Kórps]
28/09/2019

Es va representar al carrer a La fira de teatre de Tàrrega. El corresponsal de La directa, Xavier Pijoan va dir: “La coreografia de Miquel Barcelona és una peça fonamentada en la repetició entesa com a ritme vital”. I vaig recordar les paraules d’en Pijoan ahir mentre el ritme, la música i el moviment em penetraven barrejant-se amb els records de la meva infància i el present més proper. La música electrònica acompanya molt bé als ritmes infantils que tant coneixem. Els instruments musicals de percussió com les castanyoles o altres elements sonors com les esquelles i els esquellots formaven part de la dansa i dels moviments sincopats o suaus segons el que volia expressar cada una de les escenes.

Les cançons, interpretades pels mateixos ballarins (Miquel Barcelona, Helena Gispert, Martí Güell, Juny Sun i Marc Vilajoana), i acompanyades en alguns casos de la música de Carlos Martorell i el so d’en Carles Bernal (tots ells a dalt l’escenari), connecten el públic amb la tradició, el passat i la història. Especialment commovedores són les cançons de Na Catarineta i la de Txoria txori amb la qual vaig arribar al clímax de l’emoció i a entendre el simbolisme de la mort representada injustament per l’ocell negre (corb).

La il·luminació d’en Jordi Berch completava aquest conjunt de música, veu i expressió corporal. Berch ha posat una llum blanca per donar contrast i esperança al to fosc de l’escenari i del vestuari dels ballarins.

Miquel Barcelona ha treballat molt de temps en aquest projecte i ha begut de fonts com El Costumari català de Joan Amades, Fins aquí hem arribat d’Amadeu Carbó i Jordi Cubillos, La sardana i la religió de les bruixes de Jordi Bilbeny o el Calendari de pagès.

Barcelona ha creat aquesta peça amb tot aquest bagatge i per la seva necessitat de parlar de la mort i de la violència en la tradició i la que han suportat les dones. Ha barrejat totes les disciplines i ha posat la il·lusió de compartir tot el seu coneixement i la seva experiència amb altres professionals. Enhorabona al coreògraf i a tots els que han apostat per ell.

← Tornar a [Kórps]

Enllaç copiat!