Cuaderno de campo

10/07/2018

A les arrels es troba l’essència de qui som

Els que han vist anteriors treballs tant de Jomi Oligor i Shaday Larios amb la seva companyia Oligor / Microscòpia com de Xavier Bobés, saben que les seves propostes són especials. Ara s’han unit creant El Solar, una agència de detectius que es dediquen a investigar les històries que els objectes guarden en el seu interior, per recuperar la realitat del que va ser i del que encara batega en ells.

En aquesta ocasió han creat Cuaderno de Campo per al Festival Grec en el qual, després de tres intenses setmanes dedicades a la investigació, s’han topat amb dos casos diferents; el del desaparegut barri de barraques de Montjuïc i el que guarda l’interior de les dependències del Jardí Botànic que actualment es troba en aquest mateix lloc.

Només cal fer una passejada a través d’aquest recorregut fet de terra, arrels i memòria, regat amb les veus del record, que ens parlen i ens netegen la mirada de la pols del present, per recuperar el ressò d’aquella comunitat que va germinar vinguda de tants llocs, que va acabar per fer de Montjuïc l’abonament perfecte per a les arrels profundes i robustes que han alimentat amb un fort sentiment de comunitat a les generacions posteriors; aquest mateix lloc que ara ocupa la vegetació del jardí botànic, bella i poètica al·legoria amagada entre aquestes plantes de llavors vingudes de tants llocs, que han brotat, adaptant-se, i fent novament d’aquesta muntanya la llar dels desarrelats.

No, no és un altre tour teatralitzat, cada pas que es dóna és el descobriment d’una veu única, d’un present que va succeir i que convé no oblidar. Amb un final que ens obre les ulls a un pla de percepció inesperat.


Tot el que necessites per anar al teatre

Cuaderno de campo

Xavier Bobés, Shaday Larios i Jomi Oligor presenten Cuaderno de campo, una conferència poètica sobre diversos objectes trobats a la muntanya de Montjuïc que els conduïran cap a un conjunt de relats secrets.

Sinopsi

La muntanya de Montjuïc es va revelar als detectius d’objectes com un document ple de relats perduts. En aquestes aparicions, la muntanya també els va conduir a un lloc on van instal·lar l’oficina. Cap a aquest lloc seran també conduïts els espectadors perquè totes aquestes veus, aplegades, deixin de ser un secret de sumari.

Els investigadors obriran i compartiran amb el públic el seu quadern de camp mitjançant una conferència poètica. És un gran objecte fet d’objectes que expliquen històries, un quadern desbordat en temps geològic, memòries de plantes i afectes de comunitats, tot trobat en les escriptures materials més amagades del cim. Aquesta peça és el resultat de cinc setmanes de recerca.

 

ELS AUTORS

Han concebut l’espectacle Shaday Larios, una artista mexicana especialitzada a investigar la força dels objectes documentals; Jomi Oligor, un artista de Tudela integrant de la companyia Hns. Oligor, i el català Xavier Bobés, creador de teatre d’objectes. Ells s’encarreguen de gestionar aquesta agència que estudia la cultura material, i que, en el marc del festival Temporada Alta de 2016, ja va estar instal·lada durant tres mesos en l’última fusteria que quedava al nucli antic de Girona. A partir dels objectes conservats en aquell espai, van crear un espectacle ple de memòria i complicitat amb la comunitat local, que van titular Primer álbum.

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

Sigues el primer en deixar la teva valoració.