Concha Velasco, una magnètica Juana “la loca”

Concha Velasco: Reina Juana

Concha Velasco: Reina Juana
26/11/2017

Un personatge que en els llibres d’història de la nostra infantesa asseguraven que era boixa, que de tan enamorada s’havia trastocat fent impossible la convivència. I que per això la van tancar, amb 30 anys i que, per això va estar 46 anys aïllada del món.

Ernesto Caballero ha escrit un text on planteja totes les grans preguntes d’una època marcada per la intolerància religiosa, la corrupció política i l’ambició desmesurada d’una monarquia absolutista.  Ens presenta una dona que sap que viu els últims anys de la seva vida, sola, reclosa i apartada de la vida pública, i rememora els episodis més importants que ha viscut, davant del públic que adopta el paper de confessor.

La tragèdia d’una dona, filla dels Reis Catòlics, que de ben petita es veu arrossegada a obeir. Una dona que des de l’actualitat es contempla com una persona que no encaixava dins de les pautes de comportament de l’època, amb una falta d’adequació a la realitat que, segurament, avui seria diagnosticada amb algun tipus de patologia mental, però que no justificaria, en absolut, la reclusió forçosa de 46 anys a la que va ser condemnada.

Una dona que pel seu caràcter indòmit, de ben segur, va ser apartada de l’òrbita de poder, amb l’excusa de la seva incapacitat per governar, però en el fons tement la formació d’un partit nobiliari que reclames els drets dinàstics de la que per herència era la reina de Castella i Aragó.

Una magnífica posada en escena on juguen amb la llum, de Juanjo Llorens, una finestra i una porta que dóna una perspectiva de llum a tota la foscor que envoltava a la Reina Juana. Unes projeccions audiovisuals d’Alvaro Luna, que juguen en diferents ocasions al llarg del monòleg i ajuden al fil narratiu de la història.

Concha Velasco interpreta el seu paper d’una manera molt propera, expressa de manera molt eloqüent els diferents moments de la història, la il·lusió amb què va marxar a França, l’impacte emocional en conèixer el seu marit, la nit de noces, els fills, i l’abandó, la desesperació, la resignació,….

Per llegir el nostre apunt original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

← Tornar a Concha Velasco: Reina Juana

Enllaç copiat!