Tot el que necessites per anar al teatre

Preses

Preses de Cia Ella està inspirada en els llibres Les dones del Prat i la repressió franquista, d’autors Pratencs i Dones entre reixes de Neus Ribas, l’obra és un recull de les vivències dins la Presó de dones de Barcelona (actual edifici de El Corte Inglés de Diagonal) i de dones provinents de la Colònia Americana del Prat.

Sinopsi

Durant la repressió franquista les presons de dones es van saturar. Molts convents com aquest van ser habilitats com a presons per instruir i moralitzar a “dones esgarriades”. Patriarcat en estat pur on dones sense feina, amb una família per alimentar i amb els seus homes afusellats no tenien més remei que robar als camps, fer estraperlo o prostituir-se. Totes elles activitats il·legals que un dia o altre les portarien a presó. Van perdre una guerra, part de la família i el dret a ser ciutadanes. Eren dones fortes i si no ho eren, s’hi van tornar. Preses polítiques jutjades com a delinqüents comunes, expulsades de la seva civilització amb l’únic suport del col·lectiu de dones salvatges.

 

Video
Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Avui a al Tantarantana he estat veient aquesta obra que obre la temporada i que va tancar la passada anticipadament el mes de març pel Covid. Escrita i magníficament dirigida per Laura Giberga ens situa a la presó de dones de Les Corts per fer-nos viure les vivències de cinc dones empresonades provinents de la Colònia Americana del Prat acusades de robatoris, prostitució i tendències polítiques i és que els seus marits o també estaven empresonats o havien estat afusellats i elles eren qui havien de tirar endavant als seus fills i família. Els relats del que viuen a la presó són colpidors i angoixants i les cinc sent molt diferents entre si, fan pinya i les que no eren fortes acaben sent-ho. Conforme va avançant se’t fa un nus a l’estómac veient les atrocitats que es van arribar a fer amb una sola petita treva distesa amb una sàtira de les dotze obligacions de la dona. Un espai escènic buit i uns panells i reixes que les pròpies actrius van movent i que donen un fantàstic resultat, acompanyat d’una perfecta il·luminació. La mùsica de Clara Peya i les coreografies de Maria Salarich que tenen el seu moment més brillant a l’inici de l’obra. I un interpretacions per part de les cinc actrius Laura Llimona, Rocio Quesada, Marina Mora, Dúnia Pellisa i la mateixa directora Laura Giberga, extraordinàries tant a nivell grupal com individual en cadascun dels seus personatges. Una peça que es mou entre la memòria històrica i el feminisme i que jo us asseguro que he sortit molt tocat, però que crec que que cal veure i us aconsello no us la perdeu

  14/09/2020
 • Gran actuación de las actrices con gran carga dramática pero con buenos contrapuntos humorísticos. Una mirada femenina al gran sufrimiento de la postguerra franquista muy bien dirigida

  08/03/2020
 • Interpretació excelent de las cinc actrius ( per cert no està actualitzat el programa com es que no hi surt la actriu Laura Llimona ? )Molt bona posada en escena !
  Temàtica culpidora ! No us la perdeu ! Seria bo que es pogués representar en altres teatres de Catalunya

  08/03/2020