Tot el que necessites per anar al teatre

Portugal is not a small country

Portugal is not a small country

A Portugal is not a small country hi trobarem música, moviment, text i testimonis reals per parlar de colonialisme i dictadures de vida llarga. Firma el muntatge la companyia de teatre documental Hotel Europa, disposada a portar-nos a l’Àfrica, passant per Portugal.

En un racó de la Península, castigat de cara a l’oceà, de dimensions reduïdes… Que ningú no s’enganyi. L’exposició a l’Atlàntic de Portugal el va dur a constituir un imperi colonial que va durar prop de cinc-cents anys i que aplegava possessions com Angola i Moçambic. Poseu aquests territoris sobre el mapa d’Europa i veureu que ocupen tres quartes parts del continent. No, Portugal no és un país petit, o com a mínim no ho era tant fins als anys setanta, quan finalment les noves autoritats del país sorgides de la Revolta dels Clavells van reconèixer la independència de les colònies portugueses a l’Àfrica. No van ser pocs els portuguesos que, amb la fi del període colonial i de la dictadura feixista, van haver de tornar a casa. Els testimonis d’aquests colons portuguesos constitueixen el material dramatúrgic a partir del qual Hotel Europa, que treballa amb material autobiogràfic, històries familiars i nacionals i tècniques de teatre verbatim (reproducció literal), ens parla sobre imperis colonials i sobre dictadures a partir del cas portuguès. I dona veu a la gent silenciada en un intent que el teatre serveixi per recuperar la memòria i per transmetre uns records que ens parlen, també, d’identitats culturals i de la manera com es construeixen.

Hotel Europa és una companyia formada per André Amálio (Portugal) i Tereza Havlíčková (República Txeca). Són els creadors d’uns espectacles en els quals exploren els límits entre el teatre, la dansa i la performance.  Utilitzen una superposició de material autobiogràfic, històries familiars, històries nacionals, testimonis, entrevistes i recerca historiogràfica.  S’ocupen de temes del passat recent com el colonialisme, el feixisme i el comunisme, intentant bastir així ponts entre el passat i el present.  En les seves representacions debaten assumptes del nostre temps com la migració, els problemes ambientals i la gentrificació. El treball d’Hotel Europa s’ha vist tant a Portugal com al Brasil, França, Alemanya, la República Txeca i Eslovàquia.

Video
Fotos

Valoració espectadors
Sigues el primer en deixar la teva valoració
Articles relacionats
El Grec més africà: 9 espectacles que has de veure!

El Grec més africà: 9 espectacles que has de veure!

3 juny 2021

Considerar l’Àfrica només un continent és no fer justícia als més de 30 milions de quilòmetres quadrats que conformen aquest territori exòtic, enorme i desconegut. Del Marroc a Sud-àfrica, d’Egipte […]

F. Casadesús: “La presència de pells negres a l’escenari no hauria de ser plantejable”

F. Casadesús: “La presència de pells negres a l’escenari no hauria de ser plantejable”

27 maig 2021

Francesc Casadesús afronta el seu quart Festival Grec com a director amb optimisme i ambició. En aquesta edició proposa un viatge a l’Àfrica a través de la seva cultura, amb […]