Tot el que necessites per anar al teatre

Locus Amoenus

Locus Amoenus

SINOPSI

Locus amoenus, etimològicament “lloc idíl·lic” o “lloc amè”. Es tracta d’un tòpic literari llatí que vol reflectir un lloc idealitzat de seguretat i confort. La peça presenta una petita ficció en la qual un tren es dirigeix cap a l’abisme amb l’absoluta ignorància per part dels seus passatgers. Aquest tren, en què es troben 3 desconeguts, serveix de vehicle per posar en relleu els paradisos promesos que ha tingut la nostra generació i, conseqüentment, les seves contradiccions.

“El final sempre és tràgic. I, en moltes ocasions, inesperat. No hi ha manera de predir la seva arribada. Cap senyal divina, cap indici. S’acaba i punt. I durant l’espera, una successió de paisatges que somiem transformar en paradisos.  I l’humà desig de voler arribar a algun lloc. I l’humà desig de voler arribar més lluny, fins a convertir en permanent l’estat de trànsit. Durant aquest estat se succeeixen un seguit de converses i desitjos, intents d’entendre i fer-se entendre dins d’una estranya arquitectura del dia a dia on el “carpe diem” d’Horaci queda relegat a una tanca publicitària.”

Espectacle guanyador del Premi a la Millor Direcció a l’SKENA UP Festival de Pristina (Kosovo), 2014.
Finalista premi BBVA de Teatre, 2015.

PROJECTE

El punt de partida del projecte és el relat El Túnel de F. Dürrenmatt. Utilitzant la metàfora de l’autor, en què un tren es dirigeix inevitablement cap a l’abisme, hem treballat al voltant de dos conceptes: la recerca de la pròpia identitat, com a sinònim de paradís, i la presència inevitable de la mort.
Utilitzant el tòpic literari del “locus amoenus” i adaptant-lo als nostres dies i a les nostres inquietuds, el projecte pretén aprofundir en la nostra idea actual de paradís. Quins són els “locus amoenus” de la nostra generació? Com ens influeix la cultura, la família, la ciutat i la societat en la creació d’aquests tòpics? Lluny de la imatge arquetípica d’un prat envoltat d’un bosc frondós i a la vora d’un rierol, molt utilitzada durant l’Edat Mitjana o el Renaixement, hem volgut evocar “locus amoenus” reals on la gent d’avui se sent confortable.
D’altra banda, en una societat que potencia el plaer constant, el “locus amoenus” permanent, la mort continua sent un tema tabú. En la peça presentem la imminència de la mort lligada a la necessitat imperiosa de viure exclusivament per trobar aquests llocs idíl•lics, la contradicció quotidiana que suposa ser mortals i oblidar-ho constantment.
Com en els nostres anteriors projectes, la dramatúrgia de la peça es crea a partir d’un joc actoral. El material que ens proporcionen diferents exercicis i improvisacions és posteriorment ordenat i, molts cops, descontextualitzat per crear un efecte de contrast. És així com entenem l’escena contemporània: com un quadre que evoluciona en el temps i que busca constantment el contrast entre allò que succeeix a escena i allò que succeeix al cap de l’espectador.

LA COMPANYIA: ATRESBANDES

Aquest triangle neix de la unió de Mònica Almirall, Miquel Segovia i Albert Pérez Hidalgo. Els tres van entrar en sintonia a les aules de l’Institut del Teatre de Barcelona. El primer pas el van fer l’any 2008 amb la peça El Señor Arreglos, inspirada en la figura i obra de Raymond Carver. El segon espectacle de la companyia, A l’Altra Banda/De l’autre Côté, una visió sobre la Guerra Civil espanyola i l’exili a França, neix d’un encàrrec per part de la Universitat d’Estrasburg per participar en el seu Festival Strascènes Hispaniques 2011. L’obra es va poder veure en festivals com el Théâtre en Mai de Dijon i en teatres com el Gran Teatre d’Elx o el Théâtre des Capucins de Luxemburg. El tercer projecte, Solfatara, és un treball de creació que s’inspira en els llibres Anatomía del miedo de José Antonio Marina i Fragmentos de un discurso amoroso de Roland Barthes. La peça ha estat durant tres anys girant per diferents països i festivals internacionals. Va guanyar el 1r Premi del Jurat i el Premi del Públic al Be Festival de Birmingham i el Premi a la Millor Direcció i Millor Actor a l’SKENA UP Festival de Pristina (Kosovo). En l’actualitat, la companyia es troba de gira amb el seu quart espectacle, Locus Amoenus, i preparant el seu proper projecte, All in, que s’estrenarà l’abril del 2016 en el marc del Festival VIVA de Manchester, en coproducció amb el centre d’art contemporani HOME.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Hebert Parodi

  LOCUS AMOENUS” es una peça estranya. Té volguda aparença d’obra ultra intel•lectual, amb referents que ni conec i reflexions profundes…. però obvien que també és una obra divertida i bonica. Saber el final des del principi (tres desconeguts en un tren que descarrilarà) fa que et puguis centrar en els personatges i en un viatge que comencen separats, s’apropen i es distancien…Atresbandes vol retratar la incomunicació en un món globalitzat, i ho fan de meravella. Un anglès i un espanyol que intenten explicar-se coses… però cap parla la llengua de l’altre i rius de valent amb un diàleg que no ho és. La tercera en discòrdia no està per la labor ni de comunicar-se amb ells ni d’ajudar-los.
  Em va costar entrar-hi, que hagués matat la noia en els eterns minuts en què obre i tanca sense parar les cremalleres d’una motxilla i que no sé què volia transmetre,la veritat.
  Té moments no sé si poètics (expressió massa utilitzada) però sí delicats com un quadre, els tres envoltats pel seu silenci, tan a prop i tan lluny. I arriba el final. I surto pensant que tampoc era per tant. Però somric. I penso que hi ha part de mi (i diría que de molts) en aquestes situacions absurdes. I que també tiro molt d’auriculars com a barrera. I que miro sèries en anglès però suo la cansalada per lligar quatre frases seguides. I que no sé quant fa que no parlo amb algú “aliè” al meu dia a dia. I no sé si compensaria. I que vaja, realment, molt bé aquest “Locus amoenus”.

  14/10/2016
 • Laura SP

  Me gustaba el concepto que se describía de la obra. Esperaba más. Me faltó algo de profundización tras el desenlace de los personajes. Muy bien los actores y su interpretación.

  24/05/2015
 • san

  Normalita,simpatica en algunos tramos pero no me convencio

  22/05/2015
Articles relacionats
Atresbandes, teatre sense etiquetes

Atresbandes, teatre sense etiquetes

18 febrer 2016

“Catalunya té un teatre de gran qualitat, però molt poca inversió en el sector, cal creure en la cultura, invertir-hi” em deien, poc abans d’estrenar la magnífica Solfatara, la companyia […]