Tot el que necessites per anar al teatre

Light Years Away

Light Years Away

L’artista visual Edurne Rubio proposa a Light years away la reconstrucció imaginària del recorregut per les coves d’Ojo Guareña, a Burgos.

Sinopsi

“Si apagamos las luces, encontramos que el silencio es el mismo que hace treinta o cuarenta años, y la oscuridad es la misma. Es como si el tiempo no hubiera pasado, está aquí, inamovible.

El públic entra al teatre a les fosques. Fa fred i se senten ecos de sorolls amb origen incert. Guiats per llanternes i per la veu de l’artista visual Edurne Rubio, comença un recorregut imaginat per les coves d’Ojo Guareña, a Burgos.

Proper a l’exercici antropològic, aquest espectacle immersiu crea una tensió entre el que veiem i el que sentim, entre el teatre i la cova, i entre el present, la memòria i la imaginació. S’escolten les veus gravades del grup d’espeleòlegs locals que van explorar Ojo Guareña entre els anys cinquanta i setanta del segle passat. Mentre recorrem platea i camerinos, esoltem anècdotes que descriuen les coves com un espai d’aprenentatge i de llibertat en els anys igualment foscos de la dictadura franquista. “Aquí se cantaban canciones subversivas… Aquí hablábamos de lo que no se hablaba en la escuela”.

Amb elegància i una estètica detallada i coherent, Edurne Rubio proposa una trobada entre la nostra experiència sensorial de la foscor – sempre íntima i poderosa – i una narració col·lectiva i documental que qüestiona la linealitat de la Història amb majúscules.


Valoració espectadors
  • Després del Teatre Alegria vaig fer cap a al Teatre Principal per veure aquest insòlit espectacle immersiu. Començaré dient que l’entrada s’efectua persona a persona, i no pel Covid sinó perquè el teatre està completament a les fosques i t´ acompanya un empleat a la teva localitat amb una llanterna. Aquesta foscor durarà fins que acabat l’espectacle trepitgem de nou el carrer. L’artista visual Edurne Rubio està a l’escenari però només es veu la seva figura i s’escolta la seva veu. Ens fa una descripció de la cova Ojo Guareña de Burgos explicant les seves característiques, els seus 110 km.de camins laberíntics i ens convida a iniciar amb ella un recorregut de de poc més de 1 quilòmetre que farem a l’hora de durada. Sorolls, pluja, sons i les veus gravades d’espeleòlegs en els anys anys 50 i 60 entre els quals es trobaven els pares d’Edurne, et van acompanyant en aquesta experiència sensorial de la foscor i és tant el poder de la imaginació que conforme vas avançanti i això que no es veu en cap moment cap imatge, tot i que assegut a la teva butaca et situes a la cova. Donada la època en plena dictadura franquista, no falten tampoc els crits de llibertat dels espeleòlegs a través de cançons subversives. Una experiència nova i molt interessant de la que m’alegro moltíssim haver pogut participar. Desconec si tindrà continuïtat en altres locals.

    10/10/2020