Tot el que necessites per anar al teatre

El Rey del Gurugú

El Rey del Gurugú

El Monte Gurugú (Marroc) és un lloc de pas, la sala d’espera del paradís, en la qual els immigrants subsaharians viuen en unes condicions molt precàries i permanentment amenaçats pels brutals atacs de la policia marroquí. El Gurugú és un limb, una terra de frontera. També és, però, un lloc en el qual la solidaritat entre els immigrants és molt comú: el motor que els anima a continuar resistint.

El plantejament del projecte del grup va més enllà que el de presentar un monòleg sinó que pretén que l’espectador visqui una experiència i que es senti part de l’obra. Per això, han creat un espai escènic a tres bandes, despullat, en el qual el públic s’asseu sobre mantes y coixins, entre plàstics i branques. Tot per donar una sensació de lloc de pas, de precarietat, de frontera.

La idea és difuminar els límits entre realitat i ficció, que l’obra comenci ja amb l’entrada del públic a la sala, com si els espectadors fossin un grup d’immigrants acabats d’arribar al Gurugú, als quals explica la seva història.

SINOPSI

El Marley és un gos vagabund adoptat per l’Abdul, un dels immigrants subsaharians que malviuen a la Muntanya Gurugú, molt a prop de Melilla, esperant que els arribi l’hora de saltar la tanca i entrar a Europa. El Marley arriba al campament, anomenat El petit Bamako, i descobreix que l’han adoptat com a gos guardià, perquè els alerti dels atacs de la policia marroquina, molt freqüent al Gurugú. I aleshores en Marley s’adona que serveix per a alguna cosa, que pot ser imprescindible, que pot tenir una llar i crear vincles amb aquesta espècie d’Ulisses del segle XXI, que es desviuen per arribar a la terra promesa que tant han somiat. A El Rey del Gurugú hi ha la narració del drama de la immigració vist per un gos, una mirada alhora lúcida i desconcertada.

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
 • Un actor valent, que mira als ulls…que a través dels seus ulls pots veure hi l ànima d un gos, el Marley…
  Una obra que parla d humanitat amb ritme d humanitat…No es gens fàcil!

  22/05/2016
 • Excel.lent treball! El text, l’actuació de l’actor i la posada en escena tant propera. Un espectacle rodó que et fa emocionar, riure, reflexionar… I moltes coses més! Teatre del bo, sense embuts ni “perafernàlies”. Felicitats!!!

  22/05/2016
 • Molt bona obra! Mai no m’havia emocionat tant veient teatre. L’actor et transmet tantes sensacions…, et fa imaginar tantes coses… Un text ple de poesia. En definitiva un treball magnifico que ens fa veure una part de realitat que tenim molt a prop, però que no mirem. S’ha de veure!

  22/05/2016
 • Un monòleg en majúscules que et transporta i endinsa dins de la història d’una forma sensancional. Magníficament interpretada per l’actor, que et fa sentir en la pell dels personatges, de les històries que relata. Durant una hora, et fa perdre totalment la noció del temps. Tot un actoràs el David Martínez! Molt molt recomanable de veure.

  21/05/2016
 • Como si de un cuento se tratase David Martínez desde el minuto 1 atrapa tu conciencia para poder mecer tu emoción y así crear un clímax repleto de tanta verdad que consigue que te escueza,durante los 60 minutos que dura nuestro viaje al Gurugú.
  No he visto los carteles de su obra empapelando las calles, ni tampoco ha aparecido en televisión (ya sabemos la riqueza cultural de la que nuestro país presume …) aún así te aseguro que es de lo mejorcito que he visto en años.
  Me siento muy orgullosa de poder decir que he podido disfrutar tanto con esta obra de Ferran Joanmiquel de la mano de un grande, aunque tú todavía no lo sepas. Yo no me lo pensaría más y me dejaría emocionar, de nuevo, por el rey Gurugú.

  15/05/2016
  • :)

   15/05/2016
 • cesar s

  Totalmente recomendable,gran trabajo del actor que te hace sentir el texto.
  “El rey del Gurugú” es un monólogo de fuerte contenido social, un testimonio (en este caso, el de un perro) del drama de la inmigración, desgraciadamente tan de actualidad en nuestros días. El Monte Gurugú es la sala de espera del paraíso de los inmigrantes subsaharianos…..

  07/05/2016
Articles relacionats
Festival CatBaSur connecta el teatre unipersonal de Catalunya amb Buenos Aires

Festival CatBaSur connecta el teatre unipersonal de Catalunya amb Buenos Aires

1 desembre 2020

Quatre obres teatrals catalanes, que es podran veure a la sala Badabadoc de Barcelona entre l’1 i el 21 de desembre, competeixen en la segona edició del CatBaSur, el Festival de […]

La Sala Beckett posa la mirada als fluxos migratoris de la Mediterrània

La Sala Beckett posa la mirada als fluxos migratoris de la Mediterrània

21 desembre 2016

La Sala Beckett engega el seu primer cicle a la nova seu del Poblenou posant a la mirada a la Mediterrània i els fluxos migratoris amb diverses xerrades i activitats […]