Tot el que necessites per anar al teatre

Companyia Motus: Panorama

Companyia Motus: Panorama

Després de poder veure al Festival GREC 2016 l’aclamat MDLSX (2016), la companyia Motus torna a Barcelona amb l’espectacle Panorama, que parteix d’un col·lectiu multiècnic d’artistes que conviuen en un llegendari teatre East Village de Nova York, per a parlar sobre el dret a no pertànyer a cap lloc.

Sinopsi

El títol Panorama, triat per l’etimologia grega de la paraula, “veure-ho tot”, insisteix en aquest dret a no pertànyer, tot i que ara ho apliqui, més que al sexe, a l’origen geogràfic. Motus ens planteja la qüestió a partir d’un llegendari teatre de l’East Village de Nova York (La MaMa) on conviuen actors i actrius de les procedències més diverses que van emigrar fins allà per fer realitat un somni. Llargues entrevistes amb els intèrprets han donat origen a una dramatúrgia de Daniela Nicolò i Erik Ehn que destaca el nomadisme com un valor intrínsec de l’existència, especialment entre els artistes, contraposat a les categories fixes de nacionalitat, raça o professió a les quals sembla que tots ens hàgim d’adscriure de manera obligatòria.

Les trajectòries de cadascun dels intèrprets s’estudien i exploren per tal de plantejar qüestions universals a partir  del que és personal. Tot plegat conforma una narrativa postdocumental sobre l’experiència de ser actor i ser estranger avui, elaborada mitjançant entrevistes amb els intèrprets, però també amb altres entrevistes i filmacions realitzades via Skype o bé directament als països d’origen dels actors i actrius. Tot aquest material arriba a l’espectador en un format multimèdia, gràcies a un elaborat mecanisme escènic desenvolupat pel  Seoul Institute of Arts. 

COMPANYIA MOTUS AL FESTIVAL GREC

Van passar per primera vegada pel festival el 2009 parlant-nos d’adolescència a X(ICS) Racconti Crudeli della Giovinezza [X.03] i l’experiència va ser tan bona que hi van tornar el 2012, amb Alexis. Una tragedia greca i Too late!, dos muntatges amb l’aleshores punyent crisi grega i la relació dels governats i els governants com a teló de fons. Uns anys després, el 2016, Enrico Casagrande i Daniela Nicolò, ànimes de la companyia, van sorprendre en el Grec 2016 amb un ric  imaginari multidisciplinari en el muntatge MDLSX, que era una invitació documental a reflexionar sobre les barreres que ens autoimposem en dividir el món per sexes i en reivindicar el dret a no pertànyer-ne a cap.

Fotos

Valoració espectadors
  • Josep Oliva Sasé

    Avui a la Sala Hiroshima i dins el programa del Grec he pogut gaudir i molt d’aquesta obra que ens porta la companyia italiana de teatre contemporani Motus. Tracta del dret d’anar d’un lloc a un altre sense establir-se en un lloc de forma permanent. i ho fa amb un grup de quatre actrius i tres actors, tots ells de diferents països, religions i forma de vida als quals prèviament s’ha entrevistat en el seu lloc d’origen i que arriba a l’espectador en un format multimèdia. En escena aquests actors i utilitzant la tècnica que ja vam veure en Ombra (Parla Eurídice) i amb gravacions a temps real fa un seguiment de les les trajectòries de cadascun dels intèrprets i s’estudien i exploren per plantejar qüestions universals a partir d’allò personal . Una enorme pantalla, dues mes petites en els laterals, l’equip de gravació i un panell traductor, és tot el que comporta la posada en escena. Bestial el treball de tots i dic tots els actors que es deixen la pell en un treball mil·limetrat que funciona com un rellotge amb maquinària Suïssa. Estem davant d’un altre espectacle que no puc més que agrair al Grec que ens hagi brindat l’oportunitat de gaudir-lo. La sala plena de gom a gom i com no podia ser d’una altra manera, llarguíssims aplaudiments. Demà divendres encara es pot veure però desconec si hi ha disponibilitat.

    20/07/2018
Articles relacionats
#NO LÍMITS. Les propostes més arriscades del GREC 2018

#NO LÍMITS. Les propostes més arriscades del GREC 2018

26 juny 2018

Per Imma Romero Creadors extrems, destacats per un llenguatge rotundament propi i innovador, moltes vegades inclassificable, amb unes creacions van molt més enllà de les etiquetes preestablertes. Autèntics referents internacionals […]