Tot el que necessites per anar al teatre

Y-X (o la fidelitat dels cignes negres)

Y-X (o la fidelitat dels cignes negres)

A primer cop d’ull, el text d’Y-X pot semblar-nos l’enèsima reflexió –en clau de comèdia- entorn a les relacions amoroses. La novetat que presenta és, però, que, intentant allunyar-se dels enfocaments psicoanalítics o existencialistes a què estem acostumats, el text aborda l’amor –concretament la cultura de la monogàmia i l’amor romàntic- des d’una perspectiva política.

L’activista feminista Na Pai escriu: “En la nostra societat la monogàmia no és un mer model de relacions afectivo-sexuals, ja que no és una opció més entre d’altres, sinó que és el model hegemònic, en el qual ens veiem forçades a encaixar tan si ens agrada com si no”. Efectivament, Y-X recull aquesta tesi i analitza la instrumentalització que s’ha fet de l’amor, convertint el model monogàmic en l’única forma possible d’estimar en el món occidental, una forma que, en tant que obligatòria (no hi ha alternatives possibles), esdevé repressiva. En aquest sentit, el text situa la cultura de la monogàmia al mateix nivell que l’homofòbia i el masclisme, desemmascarant-la, així, com la tercera pota de l’heteropatriarcat.

Video
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Hebert Parodi

    D’entrada, a mi, les creacions molt, molt modernes i contemporànies, em tiren una mica enrera, que em quedo fora de joc i no acostumo a captar el sentit de les propostes. Peeeerò aquesta Y-X m’ha interessat molt. Ajuda que el text ja tingui punts d’autoparòdia daquesta modernitat creativa (que si s’entén tot, no pot ser contemporani, diuen, per exemple). Es parla de l’amor, dels camins pels què hem de transitar de forma obligatòria, com rails de la via del tren, i que no porten habitualment al la película romàntica que, sí o sí, tenim al cap.
    Moments poètics, musicals, patètics com ho som tots quan jugem a aquest joc, magnífcamant interpretat pels cinc actors (que s’encarreguen de recordar que són precíssament actors i no personatges, si bé acaben afectats pel que passa als personatges que interpreten). Molt de ritme, visualització de la importància de la il·luminació d’un espectacle, connexió i involucració ràpida del públic i molt metateatre. Una escena de violència i abús que em va reoure l’estòmac, cançons poperes que ens van somriure, per a acabar amb una d’elles i una frase que és tot un drama ben mirat: “Sin ti no soy nada”.

    28/07/2016
Articles relacionats
Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

Especial Festival Grec 2017, descarrega’t la revista de TB

21 juny 2017

Ja hi tornem a ser… Publiquem la segona revista en paper de TeatreBarcelona! Enguany el Festival Grec es renova, començant per un relleu a la direcció. Francesc Casadesús pren les […]