Txèhov inspira 22 performances de 7 hores

Comunicació

TEATRE_BARCELONA-Paisajes_de_Chejov_0

La Sala Fènix serà el primer espai de la ciutat en acollir una de les 22 performances de llarga durada que han ideat Maria Stoyanova i Karel Mena.

 

“Paisajes de Chéjov (Viajes del ama)” es dividirà en tres etapes i un epíleg, que viatjarà per Barcelona ocupant corresponentment la Fènix, l’Antic Teatre, l’Espai 30 i La Seca-Espai Brossa. Es representaran del 4 de febrer a l’1 de juny, sumant 154 hores d’instal·lació perfomàntica, que reflexionen al voltant de l’amor per l’home, per la naturalesa i per la vida que es destil·la de l’obra del dramaturg rus.

Parlem amb Maria Stoyanova (creadora i actriu) i Karel Mena (dramaturga) entre penombres, asseguts a l’escenari de la Sala Fènix:

Perquè Txèhov, ara?
Els seus textos tenen molta vigència, i jo tinc la maduresa necessites per entendre la seva obra.

L’edat és important per entendre el seu teatre?
Sí, absolutament. Jordi Mesalles (director de teatre, 1953-2005) deia: “Quan era jove, Txèhov m’avorria. Amb 30 vaig començar a llegir-ho, i de gran el vaig entendre”.

Quin ha estat el procés de treball?
Paisatges de Txèhov sorgeix del desig d’investigar sobre l’obra de l’autor. Sumem la frescor de la performance i la profunditat del teatre amb la intimitat de l’obra txehoviana. El resultat és molt interessant.

Què heu trobat, revisant-ho en profunditat?
Karel Mena: El sentit de l’humor de l’autor. Les Tres Germanes, per exemple, estan plenes d’espurna, hi ha molts gags.

Maria Stoyanova: Això és veritat. Sempre es planteja Txèhov de manera densa, sembla que quan salis del teatre hagis d’estar deprimit. Al meu m’agradaria veure un Txèhov i sortir del teatre amb ganes de viure. Nosaltres fem una lectura optimista dels seus textos.

TEATRE_BARCELONA-Paisajes_de_Chejov_0

(Fotografies: Xavier Bassiana)

Què es trobarà aquell que us vingui a veure?
Convertirem la galeria de l’entrada en una espècie de purgatori, per portar a l’espectador a un estat en el qual es pugui relacionar amb l’espai, el cos i el temps, que són els tres pilars de la performance. Després el públic arribarà a l’acció i podrà participar o no, és com una exposició.

Feu participar a l’espectador?
Quan el públic entra a la sala se li dóna un paper amb unes regles que li guiaran sobre el que va a veure, i li indiquen com pot interactuar amb ell. Pot seguir-les i ser part activa, o pot decidir quedar-se al marge i contemplar.

Cada performace es basa en una obra de l’autor?
No, les hem agrupat per les seves temàtiques recurrents: el sentit de la vida, l’amor, els somnis que projectem, les petjades que deixem al nostre al voltant, la passió pel treball…

I què ocorre?
Sempre hi ha accions simples i concretes, que aprofundeixen sobre una de les temàtiques escollides. Hi ha monòlegs, moviments, interaccions… Però tot dependrà de la interacció que tingui amb el públic. Una performance sempre és diferent, única i irrepetible. La meva missió és no abandonar, estar molt connectada tota l’estona i esperar a veure què passa. Per començar, no sabem ni quanta gent vindrà…

Com conceps l’espai escènic?
Treballo amb el cos nu i un element per explorar i interaccionar. Tot gira al voltant d’un concepte integral que s’aplica a la part formal, però tinc una norma: menys és més. Sempre.

Què necessites per poder fer performances de llarga durada?
Estar molt entrenada i respirar, actuar vivint al màxim cada acció i no pensar en la seva conseqüència directa. I oblidar la por al fracàs. Encara que el més important és respirar… Quan fas una performance estàs en estat de meditació, necessites ser consent que respires per no desconnectar-te.

“Paisajes de Chéjov” es representarà en 4 espais de creació diferents. Com ha estat aquesta col·laboració?
Fantàstica, tot ha estat molt fàcil. Aquest no és un projecte que dóna diners, i afortunadament encara hi ha sales que aposten per projectes artístics que no siguin solament comercials.

 

Si vols més informació sobre l’espectacle i consultar els seus horaris i espais, pots entrar a la seva fitxa.:

Escrit per
Comunicació
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!