Els trumfos del Romea per la temporada vinent

Mercè Rubià

Borja Sitjà s’estrena com a director del Teatre Romea amb uns objectius clars: ampliar el ventall de públic i internacionalitzar el teatre. Per això comptarà un homenatge a Lou Reed, una adaptació de Sándor Marai, el debut teatral de Cesc Gay, grans noms com Fiona Saw i Pati Smith, el Petit Romea per als més menuts i un off per a públic alternatiu.

TEATRE_BARCELONA-Presentacio_Romea-REVISTA_2

SIS PRODUCCIONS DE SETEMBRE A JUNY

La primera serà Desde Berlín (L.R), un homenatge a Lou Reed, amic de Sitjà, on dramaturgs de tres generacions diferents, Juan Villoro, Juan Cabestany i Pau Miró han escrit una obra basada en el seu disc Berlín, que protagonitzaran Nathalie Poza i Pablo Derqui. La seguirà una adaptació de la novel·la L’última trobada de l’hongarès Sándor Marai, que dirigirà i protagonitzarà Abel Folk. Amb Fedra, Sergi Belbel i Emma Vilarasau tornen junts a l’escenari, després dels èxits de Barcelona i Els dies feliços. Cesc Gay debuta al teatre amb una comèdia romàntica que té Pere Arquillué i Nora Navas com a protagonistes, Els veïns de dalt. Les produccions externes que aterraran al Romea seran En el estanque dorado, d’Ernest Thompson, i Entremeses, un Cervantes dirigit per José Luis Gómez.

Aquests són els principals trumfos del nou director del Romea, Borja Sitjà, que vol seguir recuperant espectadors després d’una temporada amb unes “xifres satisfactòries, però encara no ideals” en què hi ha hagut una ocupació del 60% i 83.000 espectadors, un increment important respecte l’anterior, amb el 45% d’ocupació. Però Sitjà pretén, sobretot, internacionalitzar el teatre, que “no és només contractar espectacles a cop de talonari i amb un cert gust, sinó també fer que els programadors de fora s’interessin pels nostres espectacles”.

TEATRE_BARCELONA-Presentacio_Romea-REVISTA_3

SOLOS

El dilluns serà el dia que acollirà una de les grans novetats del Romea, els solos, espectacles irrepetibles de 60 minuts de durada en què l’artista convidat tindrà la llibertat absoluta per fer allò que vulgui o mai hagi pogut fer dalt d’un escenari. Hi passaran actors, però també directors i escriptors, artistes de la talla de Viggo Mortensen, Alberto San Juan, Eduard Fernández, Ariadna Gil o el director del TNC, Xavier Albertí, que ja ha avançat que vol explicar la seva experiència a la mili.

ROMEA INTERNACIONAL

Tres espectacles internacionals i grans noms com Pati Smith, Mirjana Karanovic o Fiona Saw també formaran d’aquesta nova temporada. Fiona Saw, coneguda pel seu paper com a tieta del Harry Potter, serà la protagonista de The Rime of the Ancient Mariner, un poema èpic i misteriós de Samuel T. Coleridge que ha estat un èxit absolut a Londres i Nova York. Mirjana Karanovic, dues vegades Òs d’Or a la Berlinale vindrà amb una producció bòsnio-sèrbia propiciada per Emir Kusturikai, La Nit de Helver. Per últim, la rockera Pati Smith interpretarà i cantarà Virginia Woolf.

TEATRE_BARCELONA-Presentacio_Romea-REVISTA_1

OFFSIDE

L’últim director del Romea, Julio Manrique, va provar d’acostar un nou públic al teatre, més jove o que busqués nous formats i experiències teatrals. La seva aposta per espectacles com Sé de un lugar i La nit just abans dels boscos, representats fora de l’escenari, va tenir un gran èxit i Sitjà vol donar-li continuïtat. De moment només s’ha donat a conèixer el primer dels espectacles, Minimacbeth, que s’ha fet en col·laboració amb el Festival Shakespeare i que interpretarà Òscar Muñoz.

PETIT ROMEA

I si es vol rejovenir el seu públic, s’ha de començar pel principi, per la canalla. D’aquesta manera, a més, Sitjà recupera la tradició de teatre per a tots els públics que durant moltes temporades va produir la revista Cavall Fort. Hi trobarem Perduts a la Viquipèdia, estrenat durant el Festival Grec de 2013, Patatu d’Àngels Bassas, basat en la seva col·lecció de contes, Els secrets de Mr. Stromboli i El venedor d’històries.

Text i fotografies: Mercè Rubià

Escrit per
Mercè Rubià TWITTER

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
  • Maria Luisa Cerezo Sifas

    Em sembla un futur teatral molt desixable, estic segura que els porcentages pujaran. Necessitem que la cultura teatral sigui mes alta i que els preus siguin accesibles per tothom, en els tems que correm.

    Respondre
    15/07/2014
Enllaç copiat!