‘Sik Sik y otros’, el de Filippo inèdit arriba a l’Akadèmia

Redacció

El Teatre Akadèmia estrena per primer cop a l’Estat tres peces curtes de l’italià Eduardo De FilippoSik Sik y otros recull tres comèdies d’Eduardo De Filippo, dirigides per Guido Torlonia.

El director Guido Torlonia, que serà al Teatre Akadèmia per tercer cop, explica que aquest és un “homenatge afectuós” al dramaturg, guionista, poeta, actor i director napolità Eduardo de Filippo, o directore per a la seva companyia. L’obra recrea l’atmosfera d’una companyia de teatre que sembla descendir directament de la Commedia dell’Arte, una companyia d’actors ambulants, acostumats a donar voltes per les places amb el seu bagul de les meravelles.

L’espectacle està composat de tres peces breus que s’estrenen per primer cop a Catalunya, però també a l’Estat: Amistad, un retrobament de dos vells amics de la infància ple d’escenes de fregolisme; Peligrosamente, inspirada en les farses napolitanes del 800 i amb Pulcinella com a protagonista; i finalment Sik Sik, el artífice mágico, la que el mateix De Filippo reconeixia que era la seva peça més estimada i d’on van néixer tots els personatges que va crear després per a altres comèdies.

Tres comèdies d’humor blanc, una aposta del Teatre Akadèmia per al públic familiar durant les festes nadalenques que vol acostar de nou aquest autor “que ja forma part de la ciutat i del que s’han vist grans muntatges”, però ara des del teatre de proximitat, explica la directora del teatre, Mercè Managuerra, convençuda que “només un autor que duu al seu ADN una tradició que va des de la Comedia dell’arte, a Goldoni i a Pirandello pot insuflar una vitalitat tan suculenta al joc teatral“.

Els encarregats de donar vida als diferents personatges són Pep Molina, Annabel Totusaus, Xavier Capdet i Javier López, que a més durant les dues primeres peces adopta el paper de narrador. Per Molina, la dificultat més gran ha estat l’adaptació d’un text amb un component tant gran de llenguatge oral; “és un engranatge perfecte, impressionant, ens hem trencat les banyes perquè si en una escena toques un efecte, el gag de la pàgina següent ja no funciona”.

Per primer cop el Teatre Akadèmia produeix un espectacle en castellà. En aquest cas, per desig exprés dels hereus de l’autor, amb l’esperança que el muntatge faci una gira per l’Estat.

Articles relacionats

Els dilluns també hi ha teatre

“Els dilluns no existeixen per al teatre”… s’ha dit tradicionalment del dia que el sector teatral s’ha agafat per descansar. Avui en dia, però, aquesta afirmació va perdent el sentit […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!