Sacra, la dansa de l’ànima quan es troba al cos

Redacció TeatreBarcelona

El pròxim dia 8 de març, la coreògrafa valenciana Asun Noales i la seva companyia Otra Danza, presentaran l’espectacle Sacra al Sant Andreu Teatre, en el marc de la Quinzena Metropolitana de la Dansa. Aquest muntatge, que va ser creat el 2004, ha estat recuperat i renovat per Noales amb motiu de la celebració del desè aniversari de la companyia.

SACRA

L’home és l’ésser que pateix la seva pròpia transcendència”. Aquesta frase, escrita per la filòsofa i escriptora Maria Zambrano, dóna la clau per entendre el que ens proposa aquest muntatge. Un recorregut pels cants i els ritus divins d’arreu i de tots els temps que explora sobre què passa quan l’ànima deixa la seva condició etèria per materialitzar-se en un cos; fins que es desprèn d’ell quan mor. Com l’ésser humà té la necessitat, l’impuls inevitable de transcendir en aquest cicle etern entre vida i mort.

Sacra suposà el 2004 un episodi molt significatiu per la trajectòria d’Otra Danza. Ara es renova i reformula, conservant la seva idea de base; i també els elements estètics més característics de la companyia: la il·luminació com aparell escènic que dibuixa volums i atmosferes, un treball sonor que acompanya i embolcalla la peça delicadament i un treball coreogràfic virtuós i molt expressiu.

ASUN NOALES 

Nascuda a Elx el 1972, es va formar en dansa i coreografia al Conservatori Oscar Esplá d’Alacant i a l’Institut del Teatre de Barcelona, on va rebre classes de grans mestres com Guillermina Coll, Giberto Ruiz Lan, Avelina Argüelles, Toni Mira, Maria Muñoz y Pep Ramis (Mal Pelo)  i Àngels Margarit (Compañía Mudances), a la qual es va vincular quan va acabar els seus estudis el 1997. Treballa en altres companyies com a intèrpret i del 2000 al 2006 co-dirigeix, juntament amb Arantxa Sagardoy, la Companyia Patas Arriba, amb qui creix com a coreògrafa. El 2007 crea en solitari la companyia OtraDanza, amb la que realitza gran nombre de produccions que s’han representat en festivals i espais de referència com Madrid en Danza, Danza Gijón, Dansa Valencia o Mercat de les Flors (Barcelona), Tanzmesse (Dusseldorf), Schrit_matcher (Aachen) o Harris Theater (Chicago).

Ha rebut diversos premis, entre ells el Premi Internacional de coreografia Burgos Nueva York 2001, i el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana 2005, a millor espectacle de dansa i millor direcció coreogràfica per Dicese/Sacra, i el mateix premi el 2010 per Back, entre d’altres.

 

 

 

 

Articles relacionats

Barcelona s’omple de Nadal

Durant catorze dies la Plaça de Catalunya i la Plaça Universitat acolliran el Barcelona Festival de Nadal. Una programació per a tot tipus de públics on les arts escèniques es […]

Recitar Shakespeare cuinant una truita

Oriol Pla és un dels joves talents més cotitzats al nostre país. Quan tot just acaba d’estrenar als cinemes Girasoles silvestres, de Jaime Rosales, i de reposar un altre èxit […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!