TEATRE POLÍTIC, SOCIAL I HUMÀ

Realitat, ficció i transcripcions judicials

María Goiricelaya i Ane Pikaza són La dramática errante, companyia que va acumular cinc nominacions als darrers Premis Max amb dos dels seus muntatges i es va alçar amb el premi a la millor adaptació per la seva versió de 'Yerma'. Arriben al Grec amb 'Altsasu', una peça de teatre documental amb pinzellades de ficció que es basa en la transcripció judicial del cas.

Aloma Vilamala Comas

La matinada del 15 d’octubre de 2016 va tenir lloc a Altsasu un incident que marcaria el nom del municipi per sempre. Vuit joves van ser acusats de terrorisme i condemnats a penes de fins a 13 anys de presó (rebaixades posteriorment a 9 i mig) per una baralla en un bar amb dos agents de la Guàrida Civil fora de servei i les seves parelles. El muntatge Altsasu revisita el cas a partir de la transcripció judicial. “La idea era posar la justícia al centre i valorar el seu funcionament dins una societat democràtica” afirma María Goiricelaya, autora i directora de l’obra.

Han passat els anys, i en l’imaginari ha calat amb força la sensació d’abús en la judicialització del cas, que va provocar debats ardits als dos bàndols i va esperonar les mobilitzacions més multitudinàries a Navarra en els darrers anys. La dramática errante estrenava la seva proposta teatral al Teatro Arriaga de Bilbao el 2021 i el PP de Vitoria va demanar-ne la retirada per “menystenir la justícia i els mitjans de comunicació”. El muntatge va aixecar polseguera en l’opinió pública d’Euskadi i va rebre per tots costats.

“Per a les persones properes és difícil tenir una mirada positiva de la peça perquè el dolor està enganxat a la pell”, afirma Goiricelaya. “I en això ens hem centrat: en mostrar els diferents dolors, en donar veu a totes les persones implicades. En aquests casos on les postures són irreconciliables, és important parlar-ne. Parlar dels punts on mai no ens trobarem, i veure en quins sí”. 

Els quatre actors sobre l’escenari interpreten les dues parts del conflicte. Són els joves processats i els guàrdia civils i les seves parelles. La proposta compta amb el segell propi de La dramática errante: teatre que dialoga amb l’entorn social, polític i humà de les seves creadores, que aposten per noves dramatúrgies i llenguatges amb una poètica pròpia. Més enllà d’explicar el cas, es busca que el públic s’impliqui. “La peça exigeix ​​fer un exercici d’empatia, atrevir-se a mirar l’altre, posar-te a les seves sabates”, afirma Goiricelaya.

Els dos últims muntatges de La dramática errante, provocadors i suggestius, acumulaven als darrers premis Max cinc nominacions: Altsasu va ser finalista a millor muntatge i a millor autoria teatral, i una versió lliure de Yerma va ser finalista a millor direcció d’escena, a millor actriu (Ane Pikaza) i es va alçar amb el premi a la millor adaptació. “Són obres que han posat en escena temes d’interès general des d’un prisma poc o gens complaent, interpel·lant directament el públic des d’una perspectiva social que crida al diàleg”, assegura Goiricelaya. “Han generat interès perquè són secs i agosarats: ataquen el problema sense condescendència”.

Més informació, imatge i entrades a:

Escrit per
Aloma Vilamala Comas TWITTER

Professional especialitzada en comunicació i premsa cultural amb agents com la Sala Beckett, Bankrobber, Fira Mediterrània, Fira Tàrrega, Fira Trapezi, La Mostra, el Circ d’Hivern de l’Ateneu 9Barris, CanetRock, BarnaSants, Mas i Mas Festival, DocsBarcelona o Premis Gaudí, entre altres. També ha treballat amb diferents agències com Comedia o La Tremenda.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!