‘Pel davant i pel darrera’, un veterà clàssic de l’humor de la cartellera

Rubén Garcia Espelta

Per Rubén Garcia / @rugarciae


Existeixen obres que mai passen de moda, clàssics que passat uns anys tornen a la cartellera per aclamació del públic. Aquesta 2018 torna a Barcelona una de les comèdies més emblemàtiques dels últims anys, Pel davant i pel darrera, titulada originalment Noises off i escrita l’any 1982 per Michael Frayn. Vuit anys després de la seva última representació a Barcelona aquest esbojarrat muntatge torna a la cartellera del Teatre Borràs amb un nou repartiment, versió de Paco Mir i direcció d’Alexander Herold

Malentesos davant i darrere l’escenari en una doble ficció que narra com una troupe de pèssims actors intenta muntar una obra de teatre. Aquesta comèdia compta l’aval de les més 12 milions de persones que l’han vist des de la seva estrena a Londres: s’ha traduït a 28 idiomes i ha estat representada en 50 països diferents. També s’ha portat a la gran pantalla sota el títol Noises Off, dirigida per Peter Bogdanovich, amb Michael Caine, Christopher Reeve o Carol Burnett entre d’altres.

‘Noises Off’ al Lyric Theater Hammersmith a Londres, 1982

 

La relació d’aquesta comèdia amb la cartellera barcelonina és molt curiosa: la història comença l’any 1985 a Madrid. Aquell any una jove companyia catalana anomenada Tricicle triomfava amb la gira d’un dels seus primers espectacles Exit. Després d’una funció, els tres actors es van veure sorpresos al carrer per un jove director de teatre, Alexander Herold, que els va convidar a veure una obra de Michael Frayn que estava assajant al Teatro Alcázar: Del derecho y al revés.

Cartell de ‘Del derecho y al revés’ al Teatre Alcázar de Madrid, 1985

 

Tricicle ho va tenir molt clar: allò podria triomfar a la cartellera de Barcelona. En pocs mesos es va produir la primera versió en català. Van ajudar al director a buscar un càsting i l’any 1985 el Teatre Condal va albergar per primera vegada l’estrena de Pel davant i pel darrera amb un gran repartiment encapçalat per Juanjo PuigcorbéMario Gas, Montse Guallar o Fina Rius, entre altres. Després d’una temporada de 8 mesos, l’obra va sortir de gira per Catalunya i per Espanya. 315.000 espectadors van avalar l’èxit d’aquesta primera aventura.

El primer repartiment de ‘Pel davant i pel darrera’ al Teatre Condal, 1985

 

L’any 1996 l’obra va tornar al Teatre Victòria, en una nova traducció del Paco Mir. L’èxit va ser tan aclaparador que poques setmanes després es va traslladar al Teatre Goya. Mercè Comes, Abel Folk, Joan Crosas, Roser Batalla, Maria Lanau o Marta Calvó, entre altres, eren aquest cop les cares més conegudes del repartiment. Després de 5 mesos d’èxit surt de nou de gira, prop de 440.000 espectadors la van veure.

La Vanguardia anuncia el 20/01/1996 el retorn de la comèdia al Teatre Victòria

 

L’any 2002 l’obra es va reestrenar a Londres i a Nova York i coincidint amb l’èxit obtingut la companyia es retroba de nou per recuperar aquesta gran comèdia de la cartellera. Per primer cop s’estrena al Teatre Borràs, amb una exitosa gira posterior, i amb veterans actors que repetien com Abel Folk i Mercè Comas i amb noves incorporacions com Pep Plana, Enric Majó, Mireia Portas, Santi Ibáñez, Rosa Andreu Àlex Casanovas.

El repartiment de la versió del 2002, al Teatre Borràs

 

L’any 2010 va ser l’últim cop que vam gaudir de Pel davant i pel darrera. Va ser, de nou, a la cartellera del Teatre BorràsPaco Mir actualitza de nou la comèdia amb un nou repartiment dirigit, de nou, pel mateix Alexander Herold. Van repetir Pep Planas i Enric Majó i es van incorporar Rosa Gamiz, Anna Barrachina, Mónica Pérez, Carles Martínez, Miquel SitjarDafnis Balduz.

Una escena de l’obra representada al 2010, al Teatre Borràs

 

8 anys després, aquest 2018, aquesta veterana obra torna, per tercer cop consecutiu al Borràs. De fet ja podeu veure en cartell a Lloll Bertran, Agnès Busquests, Jordi Díaz, Carme Pla, Miquel Sitjar, Lluís Villanueva, Xavier Serrat, Laia Alsina i Bernat Cot.

L’actual producció, en cartell al Teatre Borràs.

 

Més informació i venda d’entrades:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!