ÒPERA

Òpera a Catalunya inicia la temporada 23-24 amb ‘Romeu i Julieta’

La programació inclou títols com 'Doña Francisquita' i dues peces més per celebrar el centenari de Puccini, 'Manon Lescaut' i 'Turandot'

Redacció

La Fundació Òpera a Catalunya (FOC) ha presentat els 8 títols que conformaran la nova temporada 23-24 i que portaran òpera de primer nivell tant a Barcelona com a altres ciutats catalanes com Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, Figueres, Barcelona i Cornellà de Llobregat. L’entitat, que vetlla per divulgar i democratitzar l’òpera pel territori català, està impulsada entre per agents culturals com l’Orquestra Simfònica del Vallès o l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell. Podeu consultar tota la programació de la temporada clicant aquí.

‘Romeu i Julieta’, obre la temporada

La primera òpera de la temporada serà Romeu i Julieta de Charles Gounod i realitzarà un total de 10 funcions a 8 ciutats (Sabadell, Reus, Tarragona, Granollers, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Figueres i Lleida) durant els mesos d’octubre i novembre de 2023.

‘Romeu i Julieta’. Imatge: David Ruano

La producció, que comptarà amb la direcció d’escena de Pau Monterde i Miquel Gorriz, reunirà un equip artístic de primer nivell com el tenor barceloní Albert Casals serà Roméo i les sopranos Marga Cloquell i Yulia Merkudinova, que es combinaran en el paper de Juliette. La producció compta també amb altres veus solistes com baix-baríton Gonzalo Ruiz, el baríton Enric Martínez-Castignani, les sopranos Rocío Faus i Rosa Maria Abella o la mezzosoprano Gemma Coma-Alabert, entre altres. La direcció escènica anirà a càrrec del titular habitual de la FOC, Daniel Gil de Tejada, i comptarà amb la participació de l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell.

Dos centenaris especials

El novembre-desembre de 2023 es presentarà la sarsuela Doña Francisquita d’Amadeu Vives, de la qual enguany es compleixen cent anys de la seva estrena. Per a aquest títol cabdal de la sarsuela i obra culminant del compositor català la proposta comptarà amb veus com Ruth Terán en el rol de Francisquita, Enrique Ferrer com a Fernando, Laura Vila en el paper d’Aurora la Beltrana i Vicenç Esteve, que serà Cardona. La direcció musical anirà a càrrec de Miquel Ortega i la direcció d’escena recaurà en Rita Cosentino, que debutarà a Òpera a Catalunya. El 3 de desembre es podrà veure al Palau de la Música de Barcelona.

‘Doña Francisquita’. Imatge: David Ruano

L’altra efemèride cultural que commemorarà la FOC aquesta temporada són els 100 anys que es compleixen de la mort de Giacomo Puccini. Per celebrar la cita es representaran dues peces del cèlebre compositor: Manon Lescaut i Turandot.

‘Manon Lescaut’. Imatge: David Ruano

Manon Lescaut passarà per 9 ciutats durant el febrer-març de 2024 i hi intervindran Carmen Solís en el paper de Manon, Enrique Ferrer com a Des Grieux, Milan Perišić serà Lescaut, Jorge Juan Morata com a Edmondo i Juan Carlos Esteve en el rol de Geronte di Ravoir. L’espectacle comptarà amb la batuta d’Elio Orciuolo i la direcció d’escena de Carles Ortiz.

La temporada clourà amb Turandot, l’òpera pòstuma de Puccini i la seva gran obra mestra. Un magnífic repartiment protagonitzarà aquesta darrera proposta de la temporada: Maribel Ortega i Eugènia Montenegro es repartiran el rol de La principessa Turandot, Antoni Lliteres i Nacho Guzamán seran Calaf, Ivana Ledesma i Violeta Alarcón interpretaran el paper de Liù, Gonzalo Ruiz i Jeroboám Tejera assumiran el rol de Timur i Jordi Casanova serà L’imperatore Altoum. Novament, el mestre Daniel Gil de Tejada serà el responsable de la direcció musical i Carles Ortiz de la direcció d’escena. L’espectacle es podrà veure a 11 ciutats diferents i pararà l’11 de maig a Barcelona, al Palau de la Música.

‘Turandot’. Imatge: David Ruano

Compromís amb la divulgació de l’òpera

Amb l’objectiu de posar l’òpera a l’abast de tothom, la FOC duu a terme una important tasca divulgativa a través de propostes diverses, que permeten apropar el públic a la lírica i la cultura en general.

Durant la temporada s’oferiran xerrades divulgatives en diferents biblioteques del territori, dins el projecte Llegim l’òpera – Òpera a les biblioteques (més informació aquí); Sons de ciutat, un programa promogut per l’Ajuntament de Barcelona que vol acostar la música clàssica i la lírica de qualitat als eixos comercials de la ciutat amb la veu dels nous talents provinents de l’Escola d’Òpera de Sabadell.

La FOC també aposta per facilitar l’accés al públic jove amb diferents promocions dirigides a menors de 30 anys, que poden adquirir les entrades a totes les funcions del Teatre La Faràndula de Sabadell per només 10 euros.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!