Provocació, risc i compromís al Mercat de les Flors

Redacció

El lema d’enguany del Mercat de les Flors és una declaració d’intencions: Més que dansa. Més que dansa no només perquè s’exploraran els seus límits amb la performance, el circ o les arts visuals, sinó perquè hi haurà espectacles participatius, familiars, innovació i risc. I és que el Mercat s’ha posat un cognom: Casa de la Dansa, i vol que hi càpiga tothom.

TEATRE_BARCELONA_lali-ayguade2-790x490

PROVOCACIONS I GRANS NOMS INTERNACIONALS

Al director del Mercat, Francesc Casadesús, li agraden les provocacions. Provocacions que són trobades entre artistes de diferents disciplines per crear conjuntament un espectacle i que acaben aconseguint encontres ben especials. Enguany obrirà temporada un d’aquests experiments: la dansa urbana dels Kulbik Dance i la música electrònica del DJ Mario Nieto amb la sardana de la Cobla Sant Jordi a In Somni. N’hi haurà més, com la nova creació de la valenciana Marina Mascarell -“un nom a seguir”- i la companyia de ballet de Göteborg, el músic Jordi Savall i Mal Pelo o la peça de la bailaora Rocío Molina i CaboSanRoque, aquest col·lectiu de músics-enginyers-arquitectes que impressionen amb els seus artilugis. No hi faltaran tampoc els grans noms de la dansa internacional com Hofesh Shechter, La Veronal o el coreògraf belga Sidi Larbi Cherkaoui, que presenta Fractus V, inspirat en textos de Noam Chomsky. Israel Galván, que la temporada passada va entusiasmar el públic amb Torobaka, serà l’encarregat de coordinar el Festival Ciutat Flamenco, enguany batejat com a Ciutat Fla.Co.Men.

INNOVACIÓ, RISC I LES FRONTERES DE LA DANSA

Però el Mercat és la Casa de la Dansa i, per tant, més enllà dels grans noms també aposta per la creació, el risc i la innovació. Així, al ja consolidat Festival Sâlmon i la Secció Irregular s’hi podran veure artistes com Sonia Gómez, El Conde de Torrefiel o Societat Doctor Alonso, a més de Jordi Galí, que portarà una de les seves intervencions (Maibaum) a la Rambla. En conjunt, “obres que conviden a pensar el fet escènic com quelcom que excedeix els límits convencionals del teatre” amb especial atenció als artistes llatinoamericans.

Com a novetat, durant el Nadal es programarà el cicle OH! Poètiques de la il·lusió amb propostes que, a través del moviment, el vídeo, la paraula, els objectes o la música plantegen temàtiques universals amb la visió del món d’artistes singulars com Blick Theater o Xavier Bobés.

BÈSTIES DEL CIRC

Un dels plats forts de la temporada serà la fusió total de les Bèsties de Baró d’Evel: acròbates, ballarins, cavalls, aus i pallassos en una carpa a la plaça Margarita Xirgu. Una mostra de com cada cop més el circ s’acosta a la dansa que també es veurà al cicle El circ d’ara mateix amb peces com Le Vide, on acròbates de corda suspesa “es deixaran la pell i es jugaran la vida a l’escenari”, explica Casadesús convençut que impressionaran el públic o amb la bestialitat dels Animal Religion i el seu Sapiens Zoo, on un col·lectiu d’artistes exòtics s’inspiraran en el misteri de la natura per descodificar seva evolució.

TEATRE_BARCELONA-besties

VOLS BALLAR?

Tothom ha de poder ballar, independentment de l’edat o les diverses capacitats. La programació del Mercat ofereix diferents possibilitats per integrar-se al repartiment d’espectacles. A +45, per exemple, busquen gent que superi aquesta edat per ballar i Tamara Cubas cerca ballarins amateurs per afegir-se a l’espectacle que es presentarà a la Sala Oval del MNAC amb ballarins professionals. Durant l’octubre i novembre i durant un període de tres setmanes, a més, el Mercat oferirà laboratoris, tallers i debats amb la finalitat de visibilitzar el treball de les Arts per a la Millora Social a Catalunya. També s’hi podran veure els espectacles de dansa integrada de Thomas Noone Dance o Alessandro Sciarroni, que treballa amb persones cegues.

PER AL PÚBLIC FAMILIAR

I no ens oblidem que el públic familiar també té al seu lloc a la Casa de la Dansa. Al novembre el festival El Més Petit de Tots oferirà quatre peces de dansa amb un important component visual i sonor per atraure els més petits, de 0 a 5 anys. I de gener a març arribaran tres propostes ben diferents. Maria Campos adaptarà el seu Tarannà per acostar-lo als menuts, com el coreògraf Akram Khan, que portarà una versió familiar de la seva peça Cottho Desh. També es podrà tornar a veure el Dot ple de tecnologia de Maduixa Teatre.

Més informació, entrades i horaris de l’espectacle inaugural:

Text: Mercè Rubià / Fotografies: Mercat de les Flors

Escrit per
Articles relacionats
Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!