TEATRE DE PROXIMITAT

Marc Rosich i La Incògnita reivindiquen la figura de la ballarina Isadora Duncan

Rubén Garcia Espelta

Després de la seva estrena al Grec 2022, amb breu estada al Teatre Akadèmia, Isadora a l’armari torna a la cartellera de la Sala Àtrium en una temporada, de 4 setmanes del 14 de setembre fins el 9 d’octubre.

L’obra de la Companyia La Incògnita, amb dramatúrgia i direcció de Marc Rosich, és un retrat còmic, i alhora tendre i desolador, sobre uns personatges confinats marcats per la necessitat d’escapar del món en el qual viuen. Isadora a l’armari se centra en la història d’un sastre (Oriol Guinart) que conviu amb un germà autoritari que només li permet realitzar la seva activitat preferida quan no el veu ningú: fer crossdressing (o el que és el mateix, expressar-se amb el gènere contrari assignat, sense que hagi d’estar relacionat necessària ment amb la pròpia identitat o orientació sexual).

L’única persona que es relaciona amb ell és un veí (Jordi Llordella), un actor sense feina que viu sol, i amb qui desenvoluparà una relació especial en la qual cadascun d’ells es posa a la pell d’un artista: el primer reviu a Isadora Duncan, una gran figura de la dansa mundial, i el segon, encarnarà al gran amor de la coreògrafa, Serguei Iessenin.

L’equip del muntatge

Una reflexió sobre la societat postpandèmica

“La peça és una comèdia amb rerefons negre, que mostra les necessitats d’escapisme que tots tenim mentre el món es desmunta al nostre voltant, les estratègies de supervivència que el nostre cap enginya per sobreviure”, explica Rosich. Isadora a l’armari remet a una època no gaire llunyana on la humanitat, aïllada a casa, es va posar a prova: el confinament causat per la pandèmia de la Covid-19. “La idea del Junts ens en sortirem i Ens sortirem millors persones va ser sols un miratge d’il·lusos, realment n’hem sortit pitjor del que estàvem: una societat en shock, més fràgil i amb menys capacitat de reacció davant les armes de control del poder”, comenta el dramaturg.

Qui va ser Isadora Duncan?

Isadora Duncan (1877-1927) va ser una ballarina i coreògrafa americana, considerada per molts com la creadora de la dansa moderna. Va simpatitzar amb la revolució social i política en la nova Unió Soviètica, i el 1922 es va traslladar a Moscou. La seva fama internacional va cridar l’atenció i va donar la benvinguda a l’efervescència artística i cultural del nou règim.

El fracàs del govern rus perquè complís les promeses extravagants de suport per al treball de Duncan, juntament amb les condicions espartanes de vida del país, la van enviar de tornada a Occident el 1924. Isadora Duncan, va estar casada amb el poeta rus Serguei Iessenin (1895-1925), en un matrimoni molt curt i intens, en una relació turbulenta i passional. Isadora Duncan va morir el 1927.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!