L’origen de la família Raluy: un viatge a través del temps i la història del circ

Marcel Barrera

La història de la família Raluy té tots els ingredients d’una pel·lícula de Hollywood. De fet, les seves centenàries caravanes i el seu circ-museu van ser, l’any 2011, escenari de la presentació de la pel·lícula Aigua per a elefants, ambientada en un circ dels anys 30 i protagonitzada per Robert Pattinson i Reese Witherspoon. La companyia era el lloc ideal per a la posada de llarg d’aquesta superproducció. Una visita al Raluy és un autèntic viatge en el temps que no necessita ni decorats ni postproducció, és un somni amb els peus a terra. 

Imatge de l’espectacle ‘Vekante’ del Circ Raluy Històric

Instantànies del patriarca: Luis Raluy

Els últims anys, la família s’ha dividit en dues companyies, i una nova generació de dones (Louisa i Kerry al Circ Raluy Legacy i Rosa al Circ Històric Raluy) ha agafat el relleu als quatre germans, tot homes (Lluís, Carlos, Eduardo i Francis). Ells són la segona generació de la nissaga, fills de Marina Tomàs, igualadina de bona família, i Luis Raluy Iglesias, acròbata nascut a Carcassona (França) l’any 1911. Conegut com El Tigre de Sant Adrià, a mitjans dels anys 30 feia exhibicions a les platges de Sant Adrià de Besòs i formava part, ja, dels grups Los Oliveras i Los Keystone.Marina, que s’havia traslladat a Barcelona, es va enamorar de l’acròbata Luis Raluy i va decidir deixar la vida benestant per començar una vida nòmada. D’aquesta manera tan romàntica naixia la nissaga Raluy. Entre els anys 40 i 50 del segle passat, la parella va actuar en els grans circs europeus i el nom de Raluy es va escampar com la pólvora gràcies a dos números d’alt risc, espectaculars i únics: l’home bala i el triple salt mortal en automòbil. Amb els anys, els fills de la segona generació també van començar a fer un número de barres fixes i durant 15 anys van actuar en prestigiosos circs, com el Cirque d’Hiver de París i el Blackpool de Londres.

La família es va anar fent gran —els fills es casaven— i aquesta època triomfant d’artistes contractats va donar pas a inicis dels anys 70 a la fundació d’un circ familiar, que en una primera etapa va tenir diversos noms: Alabama, Moscovo-Portugal, Moscú i Ringland. Van viatjar per mig món i durant tres anys van estar de gira per Portugal, fins que la Revolució dels Clavells va estar a punt de nacionalitzar el circ i van tornar a Catalunya. 

El Circ Raluy Legacy farà gira nadalenca amb ‘Todo locura 2’ per la Comunitat Valenciana

Era un circ tradicional, fins que, a poc a poc, la família va anar arreplegant caravanes i vehicles antics d’abans de la Segona Guerra Mundial per restaurar-los. Així es va anar convertint en el circ a l’antiga que tots coneixem i podem admirar, un Nadal més, al Port Vell de Barcelona. 

Per a més informació sobre els espectacles a Barcelona, pots mirar aquí:

Articles relacionats

Els dilluns també hi ha teatre

“Els dilluns no existeixen per al teatre”… s’ha dit tradicionalment del dia que el sector teatral s’ha agafat per descansar. Avui en dia, però, aquesta afirmació va perdent el sentit […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!