PERIODISME AL TEATRE

Laura Aubert es posa a la pell d’una periodista assassinada a Siria

Pau Carrió dirigeix aquest monòleg que es podrà veure al Maldà de l'11 al 22 de gener al Maldà

Rubén Garcia Espelta

El Maldà acollirà fins al 22 de gener l’espectacle Des de l’ull de l’huracà de Pau Carrió i interpretat per Laura Aubert. Es tracta d’un monòleg que s’acosta a un dels noms més emblemàtics del periodisme bèl·lic: la corresponsal de guerra Marie Colvin assassinada pel règim sirià l’any 2012 després d’haver cobert nombrosos conflictes com a l’Orient Mitjà, els Balcans, Txetxènia Zimbàbue o Sri Lanka.

Laura Aubert

“Tant la Laura com jo coneixiem la figura d’aquesta periodista, ens vam capbussar en les seves cròniques i en la seva biografia i vam decidir portar-ho a escena”, explica Carrió. “Era un gran personatge amb una visió sobre les coses que m’ha ajudat molt a entendre les seves dinàmiques”, comenta l’actriu,, i afegeix: “El que explica és tan potent ja de per si que interpretar-la és com pujar a un tren que no saps fins on et portarà”.

Des de l’ull de l’huracà gira a l’entorn de la informació sobre les zones en guerra i les seves conseqüències. Amb la mirada posada sobre els interrogants i paradoxes que suscita inevitablement el retrat de la violència llunyana a través de l’exhibició als mitjans de comunicació. El monòleg qüestiona la manera que tenim d’informar-nos sobre les guerres, la relació que establim amb la crueltat i la violència des de la distància, les reaccions que tenim davant les víctimes o la vigència d’aquestes. Aquestes i tantes d’altres preguntes, no només sobre la feina del periodista sinó sobre la relació que els oients, lectors, espectadors tenim amb la notícia, són les que Pau Carrió vol compartir de nou amb el públic. El monòleg va formar part del díptic Testimoni de Guerra, que va rebre el Premi Quim Masó 2019 i que es va estrenar a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya el 2021.

Marie Colvin, un referent del periodisme bèl·lic

Marie Colvin (1956 – 2012) va ser una reconeguda reportera de guerra nord-americana. Tot i que va néixer a Nova York, va ser tota una llegenda per al periodisme britànic com a corresponsal del diari Sunday Times.

El fotògraf Paul Conroy i la reportera Marie Colvin

Era una veterana de la informació de guerra i una representant de la vella escola que informava sempre des de primera línia. Va narrar conflictes com els de Sierra Leone, Timor Oriental, Kosovo, Zimbabwe, Txetxènia i també la Primavera Àrab. Mentre cobria la Guerra Civil de Sri Lanka, va perdre l’ull esquerre a causa d’una granada. Colvin va morir a la ciutat siriana de Homs mentre cobria la massacre provocada per la Guerra Civil Síria. En la seva última notícia, va denunciar que havia vist morir un nadó a causa dels bombardejos de les tropes governamentals.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!