L’actriu Carme Elias anuncia que pateix la malaltia d’Alzheimer

Rubén Garcia Espelta

Carme Elias, de 71 anys i amb una extensa carrera com actriu de teatre, el cinema i televisió, ha anunciat que pateix Alzheimer. La intèrpret ho ha explicat aquest cap de setmana durant l’entrega del premi especial Jordi Solé Tura al Brain Film Fest, un certamen dedicat a explorar les capacitats de la ment.

“Després d’un llarg i dolorós recorregut de metges, pastilles, pors, incertesa i molta valentia, arriba la innombrable paraula: alzheimer”, ha afirmat Elias, que ha donat les gràcies a la Fundació Pasqual Maragall, que impulsa aquest festival, per convidar-la “a donar visibilitat i deixar testimoni d’una malaltia que encara no té marxa enrere”.

L’actriu ha pronunciat un emotiu discurs en què ha narrat el seu descobriment de la malaltia, des del moment que va començar a sentir els primers símptomes, encara que els metges els atribuïen inicialment a l’estrès, fins a l’arribada del diagnòstic: “Al principi costa perquè no hi ha senyals externs, però mica en mica et trobes que estàs rodant una pel·lícula i no pots continuar amb el text. Primer, et falla subtilment la memòria i després, de manera més contundent”. Elias ha explicat que durant els seus últims treballs cinematogràfics ja va notar els efectes de la malaltia en la parla. L’actriu ha lamentat “la perversitat” d’una malaltia “que no té cura”, que “et treu el teu ésser” i que “et porta cap al no-res”, i ha llançat un missatge de solidaritat per a les famílies que “són espectadores de l’agonia” del seu ésser estimat.

Carme Elias, una vida dedicada a l’escena

L’actriu va estudiar a l’Institut del Teatre de Barcelona i va completar la seva formació artística a la prestigiosa escola de Lee Strasberg a Nova York.

Elias va protagonitzar ‘La dama enamorada’ al 2001 al Teatre Nacional de Catalunya

L’any 1974 va iniciar la seva carrera teatral amb títols com La señorita Julia, d’Adolfo Marsillach o El señor de Pigmalión amb la Compañía Nacional Àngel Guimerá de Barcelona. Ha participat en èxits del Teatre Nacional de Catalunya com La dama enamorada de Joan Puig i Ferreter, El ventall de Lady Windermere d’Oscar Wilde, o Temps Salvatge de Josep María Miró; Al Galop o Què va passar amb Bette Davis i Joan Crawford, al Teatre Akadèmia de Barcelona, entre molts altres títols. 

Fotograma de la pel·lícula ‘Camino’ de Javier Fesser

Al cinema ha participat en pel·lícules com L’orgia de Francesc Bellmunt; El rey pasmado, La flor de mi secreto de Pedro Almodóvar; i Camino de Javier Fesser, per la qual va obtenir al 2008 el Premi Goya a la Millor Actriu. L’any 2021 l’Acadèmia del Cinema Català li va otorgar el Gaudí d’Honor. Ha estat la veu de doblatge d’actrius com Sigourney Weaver Demi Moore.

La televisió la va donar a conèixer gràcies a sèries com Anillos de oro, de Pedro Masó; Turno de oficio, dirigida per Antonio Mercero; i també en sèrie de TV3 com ArnauMar de fons o Cites.

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!