La perllongació del Grec a l’agost i altres mesures de l’Ajuntament per reflotar la cultura

Redacció

Davant la crisi generada per la COVID-19, l’Ajuntament de Barcelona ha activat un paquet de mesures dirigides al sector cultural per començar a fer front a una situació que afectarà greument al teixit cultural de la ciutat. Una de les propostes anunciades és la perllongació del Festival Grec a l’agost per tal de reprogramar espectacles suspesos aquests dies.

L’organització del festival ja està treballant per reformular la programació i el calendari de l’edició 2020, adaptant-se a les circumstàncies i intentant donar el màxim suport a les companyies afectades per l’alerta sanitària. A més, intentarà acollir un bon nombre de produccions de companyies locals programades a la Quinzena Metropolitana que també s’ha hagut d’ajornar.

Altres mesures de l’Ajuntament

En total, el Govern municipal ha anunciat que impulsarà 10 mesures extraordinàries i ha instat al Govern de l’Estat i a la Generalitat a implementar diferents propostes, com la reducció al 0% de l’IVA cultural fins a finals d’any. D’aquestes mesures, les que impliquen directament una inversió del Consistori són:

  • La convocatòria d’una subvenció extraordinària d’1 milió d’euros dirigida a pal·liar els efectes de la crisi posant especial atenció en aquelles estructures més febles vinculades a la cultura de base.
  • Una partida d’inversió extraordinària d’1 milió d’euros per a les biblioteques, canalitzada mitjançant llibreries de Barcelona i distribuïdores, per incrementar els fons de les biblioteques de la ciutat.

A més, quant a taxes i tributs, l’Ajuntament reforçarà dels fons destinats a la convocatòria per subvenció de l’IBI de l’ICUB per a entitats culturals obertes al públic, com ara sales de teatre, cinemes, espais de creació, comerç cultural i llibreries, i crearà subvencions per finançar el 100% de les taxes per rodatges audiovisuals a la ciutat fins al 31 de desembre de 2020.

Una altra mesura és l’avançament de caixets de programacions posposades. L’Ajuntament avançarà a companyies i artistes part dels caixets dels espectacles i activitats programats i posposats per efecte de la crisi, com en el cas de la Quinzena i Districte Cultural.

L’ajornament de Sant Jordi

Un dels ajornaments més sonats, però, és el de Sant Jordi. Continuant amb el paquet de mesures, l’Ajuntament facilitarà a la Cambra del Llibre tots els permisos necessaris i la pacificació de carrers i avingudes de la ciutat en la data en què finalment se celebri el Sant Jordi d’enguany. El festival literari Món Llibre, que organitza l’Ajuntament i té lloc al CCCB i al MACBA, es reprograma i es farà els pròxims 20 i 21 de juny. Com a última mesura, el Consistori barceloní es compromet a prioritzar les vies ordinàries de suport al teixit cultural, tals com subvencions, programacions i comunicacions públiques, així com a aplicar les disposicions generals referents a manteniment de contractes i ocupació derivada, extensió i modificació de terminis quan sigui necessari.

Les peticions de l’Ajuntament de Barcelona a l’Estat i a la Generalitat

L’Ajuntament de Barcelona fa també una crida a les administracions competents en matèria cultural, l’Estat i la Generalitat, a emprendre mesures fiscals i econòmiques que reverteixin positiva i transversalment a tot el sector. A l’Estat espanyol, el Consistori li demana que destini enguany els 25 milions d’euros previstos a l’acord entre governs i canalitzat mitjançant el conveni de colideratge (bicapitalitat) que cal formalitzar, prioritàriament amb dos grans objectius: fer front al dèficit conjuntural que es produeixi als equipaments de capitalitat entre el 15 de març i el final del període que abasti l’estat d’alarma, i fer una aportació extraordinària dins del conjunt de mesures per donar suport al teixit cultural de la ciutat.

A més, el Govern municipal també demana que es redueixi l’IVA cultural al tipus mínim establert del 0%, assimilant-lo al de l’àmbit educatiu, com a mínim fins al desembre del 2020. Per últim, es demana al Govern espanyol que estableixi “nous criteris per adequar al nou context la definició de causa “per força major” per tal de facilitar -en cas que sigui necessari- la reprogramació d’esdeveniments culturals sense perjudici del conjunt de les parts, tot contemplant les diverses casuístiques del sector cultural i l’impacte de la crisi en la seva viabilitat econòmica”.

Sobre les peticions a la Generalitat, l’Ajuntament de la capital catalana insta al Govern a crear un espai de coordinació entre institucions mentre duri la crisi, per tal de canalitzar conjuntament les mesures en l’àmbit de la cultura que impliquin a ambdues institucions. Finalment, el consistori també fa pública la petició de tancar un acord amb l’Institut Català de Finances per tal d’obrir una línia de microcrèdits de fins a 20.000 euros, a interès molt baix o zero, per tal de poder atendre demandes i necessitats de petites i mitjanes empreses culturals, i facilitar els tràmits necessaris.

Escrit per
Redacció
Arxivat a
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!