La Cubana repassa els seus 40 anys de vida amb una exposició a Sitges

Redacció

Aquest 2021 la companyia La Cubana celebrarà els seus 40 anys de vida a casa seva, a Sitges, el lloc on va néixer l’any 1980. Ho farà amb un any de retard, a causa de la pandèmia, amb una exposició que es podrà veure del 17 de juny al 26 de setembre al Miramar Centre Cultural de Sitges.

La Cubana, 40+1 anys: un viatge del ‘no-res’ fins al 2021, que es com s’anomena l’exposició, proposa una experiència immersiva a l’univers de la companyia, un recorregut per la seva història explicat a través d’escenografies, vestuaris, perruques, cartells, retalls de premsa, fotografies, premis, records entranyables i tot allò que han anat acumulant i fent servir als seus muntatges al llarg de tota la seva història.

La Cubana va néixer a Sitges amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l’ànsia de fer teatre” explica el director de La Cubana, Jordi Milán, que cofundar la companyia amb Vicky Plana: “En aquell moment a ningú li va passar pel cap que estàvem creant una companyia de teatre professional. Potser si ho haguéssim sabut ens hauríem cagat a les calces”.

L’exposició es completa amb activitats paral·leles gratuïtes. Al Cinema Retiro tots els dijous de juliol hi haurà projeccions dels capítols de la sèrie televisiva Teresina S.A. (3 capítols per dia), mentre que al Teatre El Prado tots els dimarts de juliol, hi haurà projeccions audiovisuals de les obres teatrals que ha produït La Cubana. Televisió de Catalunya també participarà d’aquestes activitats. Els vespres dels dissabtes del 12 de juny al 3 de juliol, al 33, es podran veure alguns espectacles de la companyia (Gente Bien, Campanades de BodaCómeme el coco negroL’Homenatge al Paral·lel) i també alguns capítols de Teresina S.A.

Les entrades ja estan a la venda i es poden comprar aquí.

La Cubana

La Cubana va néixer amb vocació clarament amateur, sense res i sense cap tipus de pretensió, només amb l’ànsia de fer teatre. La varen fundar dos sitgetans, Vicky Plana i Jordi Milan, que en aquell moment no eren gens conscients del que estaven creant i en què esdevindria anys més tard. Han realitzat prop de 12.000 representacions, han visitat més de 200 teatres i en total els han vist més de 5 milions d’espectadors. A més han estat trampolí d’actors i actrius com José Corbacho, Santi Millán, Anna Barrachina, Mercè Comès o Mont Plans.

El teatre ‘cubanero’ es basa en l’observació, recreant situacions quotidianes, sempre en clau d’humor i que, normalment, passen inadvertides com a teatre. És un teatre senzill, de petites idees i molt artesanal. Algunes constants que es troben als seus muntatges són la transgressió d’espais, la sorpresa, el joc com a expressió teatral, la participació del públic i, sobretot, els seus personatges, aquests que tenen vida pròpia i van més enllà del simple guió establert. I afirmen que el carrer va estar la seva gran escola i des d’on han extret tota la seva experiència.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!