La Covid-19 fa trontollar els grans musicals de Londres i Nova York

Rubén Garcia

La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ens deixarà imatges que passaran a la història. Els principals pols turístics del món s’han buidat i els grans teatres del West End de Londres i els musicals del Broadway novaiorquès no en són cap excepció.

El West End de Londres no obrirà fins al 2021

Alguns dels espectacles més grans de West End de Londres, com Hamilton, The Phantom of the Opera, Mary Poppins o Les Misérables no reobriran fins al 2021. La notícia ha estat anunciada pels principals productors de musicals del país que defineixen la crisi provocada per la Covid-19 com una “catàstrofe cultural“.

El productor Cameron Mackintosh, un dels productors més importants de l’escena britànica, ha llençat dures crítiques contra el primer ministre britànic, Boris Johnson, per no oferir “cap suport pràctic tangible més enllà d’ofertes per endeutar-se“. El productor també ha explicat que la “incapacitat (del seu govern) per preveure quan s’aixecaran les restriccions de distanciament i en els aforaments” dificulta poder planificar el futur de les produccions i que, segurament, les empreses hauran de gestionar un gran nombre d’acomiadaments.

D’altra banda, Andrew Lloyd Webber ha anunciat que començar una prova pilot en un dels seus teatres per poder obrir aquest juliol. El compositor de musicals com Cats o El Fantasma de l’Òpera, ha explicat que provaran d’aplicar les mateixes mesures de seguretat que s’estan duent a terme en una producció seva a Korea: sensors tèrmics per prendre la temperatura de tots els assistents, manetes higièniques de portes que es netegen automàticament, un desinfectant lleuger que s’aplica sobre el públic, dispositius de desinfecció de mans i l’ús obligatori de màscares.

Per la seva banda, el secretari de cultura britànic, Oliver Dowden, ha anunciat cinc fases per poder reobrir els teatres de manera gradual:

Fase 1 i 2 – Assajos i actuacions sense públic permeses amb objectius d’enregistrament i retransmissió d’obres (amb distanciament social).

Fase 3 i 4 – Es posen a prova els protocols en actuacions al aire lliure i en espais tancats. Posteriorament es permetra fer-les amb públic limitat i distanciament.

Fase 5 – Es permeten les actuacions en interiors i exteriors amb més públic i mantenint distàncies.

Els teatres al Regne Unit romanen tancats des del passat mes de març. Un estudi de la Universitat d’Òxford preveu que les grans pèrdues econòmiques, generades per l’afectació de la pandèmia, podrien fer desaparèixer una cinquena part dels 2 milions de llocs de treball del sector cultural britànic.

Broadway no tornarà, almenys, fins al gener

Els teatres de Broadway, tancats des del passat 12 de març, tenien prevista la represa de l’activitat primer al juny i després al setembre, però el fet que Nova York sigui un dels estats més afectats per la Covid-19 ha fet que la reobertura es posposi, de moment, fins al gener del 2021.

La Lliga de Broadway, la patronal que aglutina als principals teatres i empresaris del sector a Nova York, ho ha anunciat de manera oficial i ha explicat que els imports de les entrades venudes seràn retornats.

La presidenta de l’organisme, Charlotte St Martin, comenta: “Estem treballant estretament amb els sindicats de teatre i amb experts en el camp de la medicina i la tecnologia per explorar tots protocols necessàris per a una reobertura segura per al públic, artistes i treballadors de Broadway“.

Els productors de Broadway han explicat que estan buscant alternatives com portar a escena espectacles que permetin els distanciaments socials. Malgrat tot, els estralls ja s’han deixat notar i algunes produccions, com el musical Frozen de Disney ja han anunciat que no tornarà. Altres espectacles s’han vist obligats a canviar dates d’estrena com The Music Man, protagonitzada per Hugh Jackman, que arribarà al maig del 2021, o American Buffalo, de David Mamet, a l’abril del pròxim any.

Escrit per
Rubén Garcia TWITTER

Periodista i gestor cultural.
Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com
Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats

Barcelona s’omple de Nadal

Durant catorze dies la Plaça de Catalunya i la Plaça Universitat acolliran el Barcelona Festival de Nadal. Una programació per a tot tipus de públics on les arts escèniques es […]

Recitar Shakespeare cuinant una truita

Oriol Pla és un dels joves talents més cotitzats al nostre país. Quan tot just acaba d’estrenar als cinemes Girasoles silvestres, de Jaime Rosales, i de reposar un altre èxit […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!