‘Fuego amigo’ porta l’assassinat del reporter gràfic José Couso a escena

Rubén Garcia Espelta

El 8 d’abril del 2003, José Couso, reporter gràfic espanyol, va ser assassinat quan un projectil d’un tanc nord-americà va impactar a l’Hotel Palestina, a Bagdad, mentre captava imatges de la Guerra de lrak. 18 anys després de la tragèdia la companyia madrilenys Vuelta de Tuerca porta la seva història a l’escenari de la Sala Melmac amb l’espectacle Fuego amigo.

L’obra estrenada a Madrid, és un monòleg teatral interpretat per Marta Alonso amb música de la pianista Beatriz Vaca, té per objectiu recordar la seva història, tot el que va suposar aquella guerra que s’allargaria fins al 2011, però també donar visibilitat a tots els periodistes i civils executats impunement a la guerra: “L’obra vol preservar José Couso a la memòria i donar veu a tots aquells professionals de la informació que es juguen la vida per explicar el que passa”, explica Juanma Romero Gárriz, autor i director de la peça. L’actriu Marta Alonso posarà veu a les paraules de Couso, però també a les de la seva família, companys de professió com Jon Sistiaga o fins i tot polítics del moment.

“Aquestes morts acostumen a ser silenciades per interessos supranacionals i per les quals mai paga ningú. I la ferida segueix sense tancar-se”, diu Romero, i afegeix: Hi ha alguna cosa en aquesta mort que ens condueix a un lloc inesperat. La tragèdia uneix de manera rotunda l’honestedat d’un reporter en guerra amb el despotisme dels que la van crear; el duel d’una família espanyola amb l’esquinç de la població iraquiana, la mira d´un tanc Abrams amb l’objectiu d’una càmera Betacam”, comenta la companyia.

Fuego amigo explora les implicacions d’assassinar a persones en circumstàncies com aquestes per portar-les al pensament a l’emoció: “El nostre propòsit és, a través de l’experimentació, trobar els llenguatges que ens permetin arribar al cor d’un relat així: amb una paraula tan a prop de la lírica com del drama, i amb una proposta escènica que begui igualment del teatre i de la música en directe”.

L’obra estarà en cartell el dies 28 i 29 de gener a la Sala Melmac de Barcelona. Més informació, imatges i entrades a:

 

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!