Els 15 espectacles més esperats del 2020

Redacció

Comença un nou any i un nou decenni i, entre desitjos i propòsits, els aficionats a les arts escèniques ja deuen tenir la vista posada en les propostes més interessants que ja ens ha avançat la cartellera. Des de Teatre Barcelona, us ho volem posar fàcil i, en aquest article, hem seleccionat els que considerem els 14 espectacles més esperats del 2020. En tindrem per a tots els gustos!

1. A Chorus Line

Antonio Banderas presenta A Chorus Line. Un espectacle que parla sobre els somnis, la feina, el sacrifici i l’esperança d’un grup de ballarins. A Chorus Line es va estrenar a Broadway el 1975, on va estar 15 anys seguits en cartell. Concebut, dirigit i coreografiat originalment per Michael Bennett, amb llibret de James Kirkwood i Nicholas Dante, música de Marvin Hamlisch i cançons d’Edward Kleban, va guanyar 9 premis Tony i 1 Pulitzer. Va suposar un canvi de paradigma pel que fa a la seva concepció, ja que es va inspirar en les experiències reals dels membres de l’repartiment original. Aquesta nova versió arribarà al Teatre Tívoli al febrer.

2. El médico, el musical

Després de l’èxit i les bones crítiques recollides a la cartellera de Madrid, El médico, el musical arriba a Barcelona. Aquest musical, basat en el best-seller mundial de Noah Gordon, creat i produït íntegrament a Espanya, és un projecte molt ambiciós: compta amb 33 actors en escena i 20 músics en directe, convertint-se en l’orquestra més gran del teatre musical espanyol.

3. Romancero gitano

Núria Espert i Lluís Pasqual tornen a Federico García Lorca. Tornen a les paraules del poeta i dramaturg més important de les seves trajectòries professionals. Després de triomfar a Madrid, Buenos Aires o Montevideo, arriben amb un espectacle creat a partir del popular Romancero gitano. Un poemari que evoca les arrels, l’origen del seu autor. Un mapa d’Andalusia. Un llibre antipintoresc, antifolklòric i antiflamenc que ara tornarà a cobrar vida a través de la veu i la presència de Núria Espert i la minimalista posada en escena de Pasqual, dues de les grans figures del teatre català.

4. El funeral

Concha Velasco és la gran protagonista d’El funeral, una comèdia dirigida i escrita per Manuel M. Velasco i interpretada per Jordi Rebellón, Ana Mayo, Irene Gamell Emmanuel Medina. En l’obra, Lucrecia Conti, és l’actriu més important de el cinema, el teatre i la televisió d’Espanya i ha mort. Tot està preparat per al seu comiat… fins i tot la pròpia Lucrecia, el que converteix aquesta obra en una història de fantasmes i comiats.

5. Aida

La històrica producció torna al Liceu amb Pirozzi i Margaine i Meade, l’Aida dels nostres pares, dels nostres avis o dels nostres besavis. Tornen els decorats hiperrealistes de Josep Mestres Cabanes, realitzats el 1945 i que mostren amb tota la seva esplendor la gran escola de l’escenografia catalana. Sempre al servei de la pompositat —però també de l’intimisme— de l’antepenúltima òpera de Verdi, els decorats de l’artista manresà segueixen la tradició de l’historicisme sense caure mai en el kitsch. Una oportunitat única de gaudir d’aquest clàssic atemporal.

6. Justícia

Guillem Clua debuta a la Sala Gran del TNC amb Justícia, una obra sobre les transformacions que durant les darreres dècades han alterat alguns imaginaris morals sobre els quals s’havien estructurat territoris importants de la identitat catalana. Protagonitzada per Josep Maria Pou.

7. Les tres germanes

L’actor i director Julio Manrique torna al Teatre Lliure després de l’èxit de L’ànec salvatge de Henrik Ibsen el 2017. Aquesta vegada, dirigeix el seu primer Txékhov (1860‒1904): Les tres germanes, amb un repartiment de luxe amb Joan Amargós, Ivan Benet, Carme Fortuny, Cristina Genebat, Laia Manzanares, Marta Marco, Jordi Rico, Marc Rius, María Rodríguez i Lluís Sole.

8. La gavina

Àlex Rigola es torna a endinsar en l’univers d’Anton Txékhov per convidar-nos a reflexionar sobre la pèrdua de direcció davant una realitat que ens arrossega cap als esdeveniments. L’angoixa vital és la gran protagonista de La Gavina, una versió íntima i despullada d’una de les grans obres de la dramatúrgia del segle XIX. Una manera extraordinària de redescobrir Txékhov, i les misèries humanes a La Villarroel

9.  Feísima enfermedad y muy triste muerte de la Reina Isabel I

La Calòrica fa 10 anys. Per celebrar-ho, remunta el seu primer espectacle: Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I. Un èxit de llavors amb el saber escènic d’avui. Una tragicomèdia grotesca sobre la fam de poder i la ridícula brevetat de la vida centrada en la deformada figura d’Isabel la Catòlica.

10. Cobertura

Clara Segura i Bruno Oro presenten al Teatre Romea Cobertura, una història hilarant i tendra sobre l’amor, el desamor, l’èxit i el fracàs. La parella artística de Vinagre es retroba per a interpretar múltiples personatges en aquesta comèdia.

11. Los Morancos: X40+

César i Jorge CadavalLos Morancos celebren amb el seu públic aquests 40 anys de carrera amb magnificència. X40+ és el nom d’aquest nou espectacle que suposa una completa reinvenció del que hem vist fins ara. Aquesta important xifra per als germans Cadaval serà celebrada trencant amb el concepte de monòleg d’humor, creant un espectacle completament nou.

12. Només la fi del món

Oriol Broggi porta a escena a un dels dramaturgs francesos contemporanis més valorats: Jean-Luc Lagarce. Amb poc èxit en vida, Lagarce (1957-1995), al llarg de la seva carrera, va publicar 25 obres de teatre molt valorades per la crítica. Només la fi del món es va escriure al 1990, el mateix Lagarce vivia en aquells moments l’anunci de la seva pròpia mort als trenta-quatre anys. El 2008 la Comédie – Française va afegir l’obra al seu repertori. Va guanyar el premi Molière 2008 al millor espectacle en un teatre nacional.

13. Celebraré mi muerte

La Sala Beckett presenta Celebraré mi muerte una obra de Marcos Hourmann, Alberto San Juan i Víctor Morilla. L’espectacle explica la història del cirurgià Marcos Hourmann. De matinada, una pacient de més de 80 anys va arribar al servei d’urgències de l’hospital on treballava. Sotmesa a un gran patiment físic, el pronòstic només li donava unes hores d’esperança de vida. La pacient i la seva filla li van demanar que acabés definitivament amb el seu patiment. La decisió del metge va canviar la seva vida per sempre.

14. Vivancos: Backstage

Els germans Elías, Judah, Josua, Cristo, Israel, Aarón i Josué Vivancos, formats extensament en l’art i havent col·laborat en moltes de les més importants companyies de dansa del panorama nacional i internacional, formen des de 2007 la Companyia Els Vivancos, considerada un dels fenòmens músic-escènics de la dècada. En 2020, tindràs una altra oportunitat de gaudir-los al Teatre Coliseum quan presentin el seu nou espectacle titulat Backstage.

15. Eva contra Eva

Una nova oportunitat de veure en escena a Emma Vilarasau. Eva contra Eva és una comèdia inspirada en la pel·lícula clàssica All about Eve de Joseph L. Mankiewicz, escrita per Pau Miró i dirigida per Sílvia Munt. Acompanyen a Vilarasau Nausicaa Bonín, Eduard Farelo i Andreu Benito. Dirigida per Sílvia Munt, es podrà veure al Teatre Romea a partir del 18 de març.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!