Tot el que necessites per anar al teatre

El Maldà recupera ‘Alhayat’, una història real a un camp de refugiats

16 febrer 2021
n

El Maldà recupera a partir del 20 de setembre el text Alhayat o la suma dels dies, el primer espectacle de la nova companyia La Viciosa, escrit per les germanes Aura Foguet i Laia Foguet.

L’espectacle tracta d’una història d’amistat entre uns joves a un camp de refugiats, on la construcció d’una biblioteca portarà llum i vitalitat a la dura realitat de supervivència dels refugiats. L’espectacle està interpretat per Georgina Latre, Manar Taljo i Moha Amazian i està inspirat en fets reals. La construcció de la biblioteca es va produir al camp de Lagadikia (Salònica, Grècia) l’estiu del 2016 i part de l’equip artístic de l’espectacle, Laia Foguet i Georgina Latre, va contribuir en el projecte. “El camp de refugiats era un lloc ple de vida. Per això es diu Alhayat, que vol dir vida. Vam pensar en crear una biblioteca perquè s’oblidessin una estona de tot, perquè tinguessin un espai seu, allà res és seu“, comenta Laia Foguet, dramaturga.

Al camp de refugiats de l’espectacle es veurà tot allò que passa mentre no es fa res, des del punt de vista d’uns adolescents: les converses, els jocs, els desitjos i les il·lusions, i també la por, la impotència, i, sobretot, la incertesa. Les joves creadores, nascudes als 90, volen mostrar amb aquesta peça com els refugiats estan permanentment esperant una solució que no arriba. Una espera que es fa eterna a un camp de refugiats sense informació, després d’haver fet el viatge més llarg i difícil de les seves vides. “No s’explica realment què passa quan arriben a Europa. No se’n parla. Els camps de refugiats a Europa són permanents. Els personatges Haidi i Samura representen tota la gent que hem conegut“, comenta Georgina Latre, actriu.

Alhayat o la suma dels dies és teatre social, gairebé documental, en el qual l’autoficció i la crítica a la societat són elements clau. “Hem fet moltes entrevistes a voluntaris del camp i refugiats, hem plasmat situacions reals donant veu als que no la tenen“, comenta Aura Foguet, directora de l’espectacle.

El muntatge obre una finestra al camp de refugiats permetent al públic agafar consciència d’aquesta realitat. “Alhayat no només pretén explicar què passa, pretén que l’espectador visqui aquesta convivència i, sobretot, vol humanitzar els camps de refugiats“, explica Moha Amazian, actor.  Es barreja català, àrab i anglès amb la intenció de mostrar la dificultat per comunicar-se, una de les situacions en la que es troben les persones que viuen als camps.

La biblioteca dAlhayat o la suma dels dies és el símbol de l’espectacle, una biblioteca com a eina de lluita i de transformació, d’unió entre cultures. En definitiva, és una història vitalista i punyent que remarca la importància de la cultura com a força d’unió i motor de canvi.

Uneix-te gratis a Teatre Barcelona
Creant el teu usuari gaudiràs de sortejos i promocions, podràs valorar espectacles i deixar els teus comentaris, accedir al Calendari TB amb tota la programació i rebre el nostre newsletter setmanal amb tota l'activitat teatral de la ciutat de Barcelona.

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari