ATENEU POPULARS 9BARRIS

El 28è Circ d’Hivern rasca en la tradició

Magda Puig i Oriol Escursell dirigeixen 'Glatir', una reflexió del llegat, les tradicions i el pas del temps

Marcel Barrera Cabezas

Una edició més, i ja en van vint-i-vuit, l’Ateneu Popular de 9Barris es presenta amb ganes d’entretenir, emocionar i reflexionar. Aquest any, el tàndem format per Magda Puig i Oriol Escursell dirigeix un dels espectacles de circ més esperats de la cartellera barcelonina per Nadal: El Circ d’Hivern. Glatir, el nom triat aquest any, aborda la tradició i tot allò que ens aniria bé conservar en un món, l’actual, cada vegada més desconcertant. Magda Puig ho resumeix així: “Ens preguntem sobre el llegat que ens arriba i com el passat ens pot ajudar en un món cada dia més complicat; com la tradició pot actuar com a antídot i fins i tot ser revolucionària”.

Tot l’equip va començar la creació amb tres visites per amarar-se de la tradició. En una d’elles van conèixer al creador Magí Serra, que els va ensenyar la jota que, finalment, formarà part de l’espectacle. Una segona visita va ser en una sessió de cants en una església, i per acabar el periple la troupe va visitar els cosidors de les xarxes del port.

En l’espectacle convergeixen el teatre de Magda Puig i el circ d’Oriol Escursell, que ja havien treballat plegats en el Combinat 57 de l’Ateneu, l’any 2021. Per vestir-ho tot plegat, a l’escenari hi haurà cinc artistes, molts d’ells formats en escoles professionals. Hi veurem diferents tècniques de circ, moltes d’elles aèries: Amaya Goñi (trapezi fix), Silvia Capell (perxa xinesa), Juan Carlos Panduro (verticals i equilibris), Alicia Saez (acrodansa) i Mateo Castelblanco (trapezi Washington).

La Central del Circ, El Graner i el mateix Ateneu han estat els tres espais triats per fer les residències abans de l’estrena d’un espectacle que presentarà vint-i-nou funcions entre els dies 11 de desembre i 21 de gener. L’espectacle es fa moltes preguntes. Què ens podem quedar de les falles? I què caldria preservar de les danses de l’Ebre? També introdueix tradicions com l’aurresku, del País Basc; els capgrossos, el Pal de Maig o les Processons. No hi haurà respostes, però posarà en valor totes aquelles tradicions que suposen un punt de trobada, creen una comunitat i fan vibrar, com per exemple les danses o, per què no, el mateix Circ d’Hivern, al voltant del qual es reuneixen cada any unes 7.000 persones per fer-nos entusiasmar amb el circ.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per
Marcel Barrera Cabezas

Periodista especialitzat en educació. Entre els anys 1997 i 2009 va ser redactor del diari El Punt, i entre el 2009 i el 20011 va ser cap de premsa del Comissionat per a Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Actualment és redactor en cap de la revista de circ Zirkòlika. Ha col·laborat a les revistes El Temps i Artez i és autor del llibre ‘Animal de circ. Retrat de Tortell Poltrona’ (Dau, 2007).

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!