De Grec a Grec: el festival s’allargarà durant tota la temporada teatral

Rubén Garcia Espelta

L’edició d’aquest any del Grec serà especial. La ‘nova normalitat’, provocada per la crisi sanitària de la Covid-19, ha obligat al festival de Barcelona a reinventar i adaptar el seu format de programació habitual (pot consultar-la aquí) amb nous formats i noves dimensions però també amb nous calendaris. 

El Grec no abaixarà el teló a finals de juliol, tal com sol ser habitual, sinó que s’allargarà durant la pròxima temporada fins a enganxar amb l’edició del 2021. A partir del setembre, el festival programarà durant tot l’any propostes que s’havien d’estrenar al juliol i que no ho podran fer-ho per la manca de temps, en el procés de creació i d’assajos, provocada per l’alerta sanitària. 

En aquesta programació especial de temporada tindran cabuda grans noms de l’escena nacional i internacional, espectacles que ja s’han cuinat a foc lent durant la primavera i l’estiu i també espectacles que ja formaran part del Grec 2021. 

Sud-amèrica serà protagonista 

El continent sud-americà, les seves realitats, autors, directors i dramaturgs, estarà molt present a la programació que proposa el De Grec a Grec per a la temporada teatral. Un recorregut artístic marcat per un diàleg cultural entre les dues cultures situades a banda i banda de l’Atlàntic. 

Josep Mª Miró estrenarà nova obra a la Flyhard 

Lautaro Perotti, fundador de la mítica sala argentina Teatro Timbre 4, dirigirà a la Sala Flyhard L’habitació blanca, una obra sobre la infantesa escrita per Josep Mª Miró. Per la seva banda Norbert Martínez dirigirà Winnipeg al Teatre Akadèmia, una proposta que recorda el moment en què el poeta Pablo Neruda i el ministre d’Exteriors del Govern xilè, Abraham Ortega, van obrir les portes del país a més de 2.000 republicans espanyols exiliats. El director Pau Miró apostarà per Pedro Páramo de Juan Rulfo al Teatre Romea, una de les obres fonamentals de la narrativa sud-americana del segle XX que denuncia l’abús dels oprimits i la corrupció. Estarà protagonitzada per Pablo Derqui i Vicky Peña

‘Tránsitos’ s’estrenarà a La Gleva Teatre

La companyia Projecte Ingenu presentarà La ruta de la Palta a l’Escenari Joan Brossa, un viatge per la història compartida entre Catalunya i Xile: des de la celebració de les derrotes, les onades migratòries o els exilis a banda i banda de l’Atlàntic, fins al passat dictatorial recent, les tortures o les darreres protestes ciutadanes. En canvi Tránsitos, de Mariana Percovich i David Teixidó, proposa a La Gleva Teatre un muntatge que aborda com es viu la identitat trans en realitats tan diferents com la que es viu a Barcelona, Buenos Aires i Montevideo.

Anna Alarcón protagonitza un monòleg al Maldà

Una galaxia de luciernagas, coproduïda pel Maldà, Fira Tàrrega i el mateix Grec, ens narrarà en primera persona de l’experiència violenta que va viure l’autora i directora, Aina Tur, durant una estada a Llatinoamèrica durant un assalt a mà armada. Un monòleg, interpretat per Anna Alarcón, dedicat a tothom que viu en aquelles zones del món on no arriba la justícia, on una mort val tan poc com una vida.

El Grec 2020 donarà veu a les diferents realitats que es viuen a Sud-Amèrica amb presència d’artistes nadius. Els revolucionaris del teatre mexicà, el col·lectiu Vaca35, presentaran Lo único que necesita una gran actriz es una gran obra y las ganas de triunfar, a la Sala Àtrium. La directora, dramaturga i actriu peruana  Chaska Mori que explicarà la seva experiència a El apellido comienza conmigo, una barreja de teatre documental i autoficció sobre les diferents legalitats subjectives que regeixen el seu país. Un altre gran nom que passarà per primera vegada per Catalunya serà l’uruguaià Gabriel Calderón que dirigirà a Joan Carreras a La història d’un senglar. L’obra, que s’estrenarà al festival Temporada Alta de Girona, pren com a punt de partida l’obra Ricard III de William Shakespeare per reflexionar sobre els mecanismes de poder en el món actual i sobre l’ambició dels éssers humans.

Joan Carreras protagonitzarà ‘La història d’un senglar’

El talent local

La dramaturga Denise Duncan presentarà a la Sala Beckett: El combat del segle, una obra en la qual parla del racisme les conseqüències de l’èxit, l’amor, la vida i el destí a partir de la història d’un boxejador negre al Paral·lel del principi del segle XX. L’Escenari Joan Brossa, per la seva banda, albergarà Pruna, escrita i dirigida per Queralt Riera, una crua reflexió sobre els abusos infantils protagonitzada per Laura Calvet i Annabel Castan.

Laura Calvet i Annabel Castan en una imatge promocional de Pruna

Un dels plats forts de la temporada serà El Màgic d’Òz, una adaptació actual del clàssic, del 1900, de l’autor Lyman Frank Baum. A la història, popularitzada gràcies al cinema i a Judi Garland, reconeixereu tots els personatges: un Espantaocells ecologista, un Cíborg “de llautó” de gènere neutre, una Lleona que vol recuperar el valor i la Dorothy que a través de l’aventura els farà descobrir que tot té solució. L’obra, coproduïda per La Brutal, Focus i el mateix Grec, està dirigida per David Selvas, compta amb la dramatúrgia de Marc Artigau i amb un repartiment encapçalat per Elena Gadel, Mercè Martínez, Robert González o Marc Pociello, entre molts altres. Es podrà veure al Teatre Condal. 

La Villarroel estrenarà Gossos del director i dramaturg de Buenos Aires Nelson Valente, una reflexió de la vida protagonitzada per Mercè Arànega, Màrcia Cisteró, Joan Negrié i Albert Pérez. La mateixa sala recuperarà La Gavina una versió lliure de l’obra d’Anton Txékhov dirigida per Àlex Rigola, que s’havia d’estrenar aquest passat març. El col·lectiu Coincidències, creadors del cicle Terrats en Cultura, organitzarà en espais singulars del Poble-Sec una sèrie d’esdeveniments escènics creats exclusivament per l’ocasió amb textos de Daniel Veronese o Ivan Morales, entre altres. 

Un avançament del Grec 2021

Entre els espectacles que ja formaran part del Grec 2021 destaquen noms com Carme Portaceli que presentarà La casa de los espirítus de Isabel Allende. Una obra, ja estrenada al Teatro Español de Madrid, i que comptarà amb dramatúrgia d’Anna Maria Ricard.


Carme Portaceli recuperarà al Grec 2021 ‘La casa de los espíritus’

Al Grec 2021 també s’estrenarà la versió espectacle del nou disc de la Sílvia Pérez Cruz, Farsa (Gènere Impossible), amb direcció de Pablo Messiez. També s’hi podran veure grans noms internacionals com Dimitris Papaioannou o una producció dels prestigiosos ballets britànis Rambert i Sadler’s Wells.

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!