NATURA I RITUALS

Dansa en el vòrtex

Què tenen a veure la mística ancestral amb la ciència moderna? I de quina manera es poden relacionar totes dues amb la dansa?

L’ésser humà sempre ha buscat grans respostes a les grans incògnites de l’existència, però no només de l’existència humana, sinó també de la realitat mateixa: “per què l’ésser i no més aviat el no-res?” que es preguntava el filòsof alemany Martin Heidegger. Així com la filosofia o l’art formulen aquestes preguntes, la mística i la ciència miren de donar-hi resposta.

El duet artístic format per la catalana Júlia Robert i el britànic Rudi Cole ha trobat en la dansa la seva manera de vehicular el misticisme amb el coneixement científic a través del cos i el moviment, entenent la dansa com una porta d’entrada a l’autorealització i el desvetllament de la consciència. Humanhood és el projecte que acull la creació de la companyia, però també la formació per a ballarins i ballarines, i l’experiència del que anomenen “moviment global” de persones que segueixen el seu camí.

Si bé tots els discursos místics o moralitzants (new age o d’autoajuda) haurien de posar en alerta el sentit crític de qualsevol —i els més de 131.000 seguidors a Instagram fan pensar molt—, l’interessant de Humanhood és que, ens els seus espectacles, ha trobat una qualitat de moviment basada en la natura i la ritualitat, en què el binomi cos i coreografia són l’element escènic i dramatúrgic principal. Aquesta qualitat de moviment es caracteritza per la fluïdesa i, alhora, la precisió d’uns cossos disponibles, com si l’energia del moviment els travessés i no s’hi poguessin resistir, com si realment hi hagués quelcom més gran que ells. D’aquí que els caracteritzi una posada en escena aparentment austera —malgrat que el disseny d’il·luminació i de l’espai sonor són del tot sofisticats—, però amb una alta sensibilitat visual i musical, centrada en el cos en moviment i la comunitat que formen el grup d’intèrprets.

Establerta a Birmingham, la companyia catalano-britànica passarà pel festival Grec d’enguany amb la seva última creació, Vortex, una peça estrenada aquest 2025 que s’endinsa en l’experiència del punt més turbulent i dinàmic d’un flux rotatori: el centre de fenòmens naturals com els tornados. Entre la mística i la ciència, el vòrtex representa aquella intensitat de moviment que tan aviat destrueix com transforma, una fusió entre la bellesa i el poder de la natura, així com de la consciència humana. A l’espectacle, que es podrà veure al Mercat de les Flors els dies 2 i 3 de juliol, la dansa de Humanhood es convertirà en la representació d’aquesta energia dinàmica, entre física i còsmica, que ens travessa i transforma com a éssers vius.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

És investigadora del Seminari Filosofia i Gènere i d’ADHUC (el Centre de Recerca, Teoria, Gènere, Sexualitat). Graduada en Filosofía (UB, 2019), escriu també a Núvol i col·labora habitualment amb la plataforma de crítics Recomana.

Articles relacionats
Shakespeare a la fresca

Shakespeare a la fresca

Com cada estiu, Parking Shakespeare torna a omplir l’espiral del Parc de l’Estació del Nord amb teatre gratuït i a l’aire lliure. Del 3 al 28 de juliol, la companyia […]

Les engrunes del somni americà

Les engrunes del somni americà

Explica Sergi Pompermayer, que sempre ha tingut una relació especial, contradictòria amb el continent americà. Una relació que bascula entre l’amor i l’odi. Pel pare que venia d’allà i de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!