DANSA

Com balla Barcelona?

Celebrem el Dia Internacional de la Dansa fent un repàs per les activitats i espectacles més destacats de la cartellera

Redacció

L’any 1982, el Comitè Internacional de Dansa, pertanyent a l’Institut Internacional de Teatre, va decidir, a proposta del mestre rus Piepor Gusev, crear un dia per reivindicar i celebrar la dansa. La Unesco va triar el 29 d’abril com a data d’aquesta celebració, en commemoració del naixement del ballarí fracès Jean-Georges Noverre, considerat el creador del ballet modern.

El Dia Internacional de la Dansa té l’objectiu de fomentar la importància de l’art i la cultura de la dansa en diferentes parts del món i a través d’un programa molt divers d’espectacles i activitats.

Barcelona celebra la dansa

El proper 28 d’abril tres coreògrafes, seleccionades per convocatòria oberta, presentaran tres propostes que estan treballant amb diferents entitats de dansa de tres districtes de la ciutat.

Fàtima Campos està assajant amb les usuàries de diverses entitats del districte de Ciutat Vella per a coordinar una acció ballada amb música en directe. Paral·lelament, la Virgínia Gimeno ha començat ja treballar amb nombroses escoles de dansa del districte de Sant Martí per a culminar en una coreografia que tindrà lloc al Jardins Ca l’Aranyó i que acabarà esdevenint un videoclip; mentre que la ballarina i coreògrafa Raquel Gualtero prepara un ball col·lectiu i participatiu amb diverses entitats de Nou Barris, i omplirà la Plaça de la Seu del Districte amb un gran i divers grup de persones vinculades al moviment i al barri.

El dia següent, el 29 (dia oficial de l’efemèride), aquestes accions es replicaran a la Plaça Margarida Xirgu, on hi ha programades un seguit d’activitats organitzades per l’Institut del Teatre, l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell i l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya. Podeu consultar totes les activitat clicant aquíEl manifest d’enguany el signa la ballarina, coreògrafa, pedagoga, directora del Mercat de la Flors i Premi Nacional de Dansa 2010 Àngels Margarit. Un manifest que reivindica la necessitat de tenir dansa cada dia i per aquets motiu el missatge anirà evolucionant dia a dia i el podreu anar seguint en aquest enllaç.

10 espectacles per celebrar la dansa

‘Rèquiem nocturn’ de Pere Faura

Torna al Mercat aquest Rèquiem Nocturn personal i sincer per acomiadar totes les danses caduques que cal deixar enrere. I ho fa a través de l’univers artístic del director de cinema i coreògraf Bob Fosse, gran expert en l’espectacle de la mort, per crear un ritual festiu i ple de purpurina amb un repartiment multi-disciplinari i multi-generacional. Escenes icòniques i d’altres de més desconegudes de Fosse seran re-interpretades en una missa laica però fúnebre, alegre però punyent, per tal de reflexionar sobre la vida de la dansa i la bellesa de la mort.

‘Harakiri’ de Les Impuxibles

La companyia capitanejada per lers germanes Clara i Ariadna Peya recuperen al Teatre Condal un espectacle amb la que volen lliurar de tabús i estigmes tot el que envolta el suïcidi i cedir-li espai i escolta. L’espectacle posa en comú les preguntes generades pel dol, a través de la presència d’una mare que s’explica a si mateixa després de morir.

‘Nunc Stans’ de la cia Uku Pacha

Un espectacle de dansa-teatre concebut i interpretat per Ariadna Grau i Mercè Català i amb la direcció de Ferran Gordillo que aprofundeix en la dimensió de l’autoreconeixement del jo. Una coreografia de temàtica existencial omple l’escenari de La Badabadoc d’una atmosfera de thriller psicològic.

‘Woman’ de Aaron Vivancos

Es tracta del primer espectacle d’Aarón Vivancos. Un espectacle que té com a eix central el poder històric de la dona a través de 7 actes. Una reflexió de situacions que moltes dones han experimentat en diferents moments de la seva vida a través de la dansa, el flamenc contemporàni, el teatre, la música, la reivindicació i l’entreteniment.

El gran clàssic: ‘El llac dels cignes’

La peça de P. Txaikovski i M. Petipa arriba a Barcelona de la mà de dues formacions. D’una banda el Ballet Clásico de Cuba fundat per Fernando Alonso, ho farà al Teatre Apolo.

Al Teatre Tívoli serà el Ballet de Kíev l’encarregat de portar aquesta emocionant història a escena.

L’obra transcorre entre l’amor i la màgia, enllaçant als seus quadres l’eterna lluita del bé i del mal. La protagonitzen el príncep Sigfrid, enamorat d’Odette, jove convertida en cigne per l’encanteri del malvat Von Rothbart i Odile el cigne negre i filla del bruixot.

Dansa a la casa de l’òpera: ‘Coppél-i.A.’

Els Ballets de Montecarlo ofereixen una nova creació de Jean-Christophe Maillot. El coreògraf-director de la companyia revisa aquesta famosa peça romàntica, tornant a explorar el món dels autòmats per reflexionar sobre el desenvolupament de la intel·ligència artificial a la nostra societat.

Tap jam, la nova moda barcelonina

Tap jam són sessions de claqué improvisat amb músics en directe. Un espectacle amb ballarins professionals i avançats acompanyats amb músics en directe, on es veu l’art d’improvisar. Barcelona és probablement una de les poques ciutats europees amb una Jam estable de claqué, cosa molt habitual a Estats Units. Gràcies a la gran afició i evolució que s’ha creat a la nostra ciutat en l’art de fer ritmes amb els peus, el claqué ha anat creixent i ja fa més de 20 anys que es realitzen aquestes trobades.

Essencials de dansa contemporània

La Sala Melmac proposa un programa internacional doble amb les peces FUGA, de Melissa Castell Caviedes (Mèxic) i BUNI, de Daniel POP (Romania).

El SAT aposta per Maria Jurado i el seu Black Sun, un espectacle que parla de la materialització d’una insatisfacció vital permanent, feta dansa: una travessia cap al paisatge malenconiós, un mecanisme que condueix a una visió del món que bascula entre el plaer i el dolor més absoluts.

El flamenc més genuï de Barcelona

Si mai has tingut l’oportunitat de gaudir de l’art flamenc a primera línia, t’animem a visitar el tablao Tarantos a la Plaça Reial de Barcelona. Des del 1963 cada nit, en aquesta sala, s’hi reuneixen algunes de les millors formacions de flamenc del país per mostrar la força que s’experimenta quan es viu el flamenc en directe. Amb una programació pensada tant pels amants del flamenc com pel públic no expert, ofereixen sessions cada dia, on la passió i el duende són els protagonistes.

Un dels altres temples de flamenc a Barcelona és el Tablao Flamenco Cordobés.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!