Carme Portacelli aposta per un TNC més plural i obert al món

Redacció

La nova directora artística del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Carme Portaceli, ha presentat el que seran els seus tres grans eixos de l’etapa que començarà a partir del setembre del 2021 i durant els pròxims 6 anys: obertura, descentralització i internacionalització.

La nova directora ha explicat que apostarà per un teatre públic més obert i que arribi encara a més persones: “Sortirem de la ciutat gentrificada per arribar a gent no acostumada a venir“. Un teatre públic ubicat a la capital però amb vistes al territori, on es podrien estrenar alguns dels seus espectacles: “Explicarem coses i no només a Barcelona, també a territoris de parla catalana”. I un teatre públic més internacional, amb noves aliances amb festivals i equipaments de referència mundials.

La internacionalització serà un dels grans eixos del seu projecte

La directora valenciana s’ha proposat convertir el TNC en un equipament referent al sud d’Europa i portar les obres en català subtitulades a grans festivals de l’Estat Espanyol i Amèrica Llatina. El seu objectiu és crear noves complicitats en l’àmbit internacional: compartir idees, intercanviar creacions, directors i autors. Es basa a portar coses que ens puguin ajudar a entendre el que passa fora. “Hi ha gent arreu del món que estan revolucionant l’escena i que val la pena poder treballar amb ells“, comenta Portaceli, i afegeix: “Portarem alguna direcció de fora per tal que vingui a treballar amb un càsting d’aquí” i “crearem una xarxa mediterrània amb dramaturgs i dramaturgues de països com el Líban, l’Iran, Marroc, Algèria, Malta o Nàpols“.

Aposta pels nous llenguatges i joves companyies

Portaceli, que agafarà el relleu de Xavier Albertí, ha presentat un nou projecte que integrarà i oferirà residències a joves companyies, nous llenguatges escènics, potenciarà la dramatúrgia actual catalana i per potenciar la vinculació entre el teatre i el món educatiu: “Cada temporada s’acollirà tres joves companyies residents, que treballin amb diversos llenguatges escènics, per tal de desenvolupar un projecte artístic”.

La programació que està preparant Portaceli serà paritària i tindrà per objectius arribar a tota la diversitat de col·lectius de la societat, apostarà per l’autoria catalana amb un mínim de tres nou textos a l’any i inclourà nous llenguatges escènics amb iniciatives com el ZIP, un festival amb disciplines com el hip hop i slam poetry, que ocuparà tots els espais de teatre durant sis dies i oferirà 10 propostes innovadores.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
El 28è Circ d’Hivern rasca en la tradició

El 28è Circ d’Hivern rasca en la tradició

Una edició més, i ja en van vint-i-vuit, l’Ateneu Popular de 9Barris es presenta amb ganes d’entretenir, emocionar i reflexionar. Aquest any, el tàndem format per Magda Puig i Oriol […]

El Teatre Lliure és transforma en un cinema

El Teatre Lliure és transforma en un cinema

El Teatre Lliure de Gràcia s’ha convertit en un cinema per acollir l’estrena d’El cine, un drama còmic de la dramaturga nord-americana Annie Baker que dirigeix Marilia Samper. El muntatge transcorre en un cine atrotinat d’una ciutat qualsevol de […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!