‘Amy (and the orphans)’, una comèdia basada sobre persones amb diversitat intel·lectual

Redacció

El proper 5 de febrer s’estrena a la Sala Versus Glòries i per primer cop a Barcelona Amy (and the orphans), un text de la nord-americana Lindsey Ferrentino que presenta la companyia resident La Niña Bonita fins l’1 de març. La particularitat, en aquest cas, de l’espectacle és que la protagonista de la història és interpretada per Odile Fernández, una actriu amb síndrome de Down.

L’obra parla del cas real de la tieta de la dramaturga, Amy Jacobs, i denuncia la situació de les persones amb síndrome de Down als anys 70 i el tracte inhumà que rebien sobretot a les institucions on eren internades. Sota un to de comèdia/road-trip i amb un ritme vertiginós i uns diàlegs al més pur estil de Neil Simon, Ferrentino ens presenta una obra sense jutges, culpables ni víctimes, i sense lloc per a paternalismes.

Els protagonistes de Amy (and the orphans) són Odile Fernández que interpreta a l’Amy, Roser Batalla que interpreta a Maggie, la germana; Herminio Avilés que interpreta a Jacob, el germà; Neus Suñé que es posa en la pell de Kathy, l’assistent social; Lorea Uresberueta que interpreta a Sarah, la mare i Xavi Àlvarez que interpreta a Bobby, el pare.

Amy (and the orphans) es va estrenar oficialment a l´Off de Broadway al Roundabout Theatre Company  l’1 de març de 2018 amb una molt bona rebuda per part del públic i la crítica: “Ferrentino posseeix una empatia muscular que busca entrar en les ments de les persones. Va ser ella mateixa la que va insistir que una actriu amb síndrome de Down fos l’encarregada d’encarnar a Amy. Inquisitiva. Provocadora. Excepcional…Pot ser que et trenqui el cor”, va publicar The New York Times.

La Niña Bonita, una de les dues companyies residents que té aquest any el teatre gràcies al suport de l’ICUB i l’ICEC, va ser fundada l’any 2015 i ha aconseguit els drets de l’autora per estrenar aquesta obra per primer cop fora dels EUA. Aquest és el seu tercer projecte de teatre després de “El Camp” (de Martin Crimp) i “Montag 451” (que va estar en cartellera de l’Escenari Joan Brossa el passat novembre). Amy (and the orphans) és una aposta no convencional, amb un tractament de la realitat sense paternalismes ni proteccionismes, entenent que és aquesta la proposta de l’autora, i com tot el que fan, per això el seu nom, aquest serà un espectacle bonic impossible d’oblidar.

Articles relacionats

Israel Solà: calòric i multifacètic

Com una de les set sensibilitats que formen La Calòrica, el director Israel Solà imprimeix en les seves peces una barreja d’humor i política, entenent aquesta última des de la […]

Comentaris
  • Enric Angelet Carrillo

    Molt recomanable. Valorà el treball de tots els actors i actrius , sobre tot de l’Amy, realment entranyable.
    L’historia, dura preo molt alliçonadora

    Respondre
    12/02/2020
Enllaç copiat!