TEATRE LLIURE

Alícia Gorina dirigeix ‘Ifigènia’, amb Pere Arquillué i Emma Vilarasau

Fins al 26 de juny es podra veure aquesta tragèdia que vol trencar amb la perpetuació de les cadenes de violència i amb l'imaginari de la verge sacrificada

Redacció

El Teatre Lliure estrena Ifigènia, la primera tragèdia que dirigeix Alícia Gorina, a partir dels textos originals d’Eurípides. Amb Pere Arquillué Emma Vilarasau al capdavant del repartiment, el muntatge fa una mirada personal, crítica i feminista sobre la perpetuació de les cadenes de violència, la utilització dels Déus que fem els humans i els tòpics de la verge sacrificada.

L’espectacle consta de dues parts, que corresponen a les dues obres d’Eurípides que ha adaptat Albert Arribas. La primera és una reescriptura en vers molt propera a l’obra Ifigènia a Àulida, amb una posada en escena canònica de tragèdia grega, que acaba amb el sacrifici d’Ifigènia. En aquest punt entren en joc la foscor, la violència i el caos i donen pas a una segona part que és una adaptació lliure, onírica i simbòlica d’Ifigènia entre els taures

Gorina feia temps que tenia ganes de fer una tragèdia grega per fer una obra sobre l’origen de la nostra cultura teatral. “Per a mi, la tragèdia és per sobre de tot essencial, ritual i vital”, explica. Va descobrir la figura d’Ifigènia a través de l’obra ER de Josep M. Benet i Jornet, i la van captivar les possibles interpretacions dels motius del personatge per canviar d’opinió i passar de voler viure a acceptar un sacrifici imposat.

Per a la directora era necessari que, en la seva proposta escènica, Ifigènia trenqués amb la lògica del sacrifici i de la violència. Ho fa en dues ocasions: quan assumeix el seu sacrifici des de la dignitat i l’ètica personal i quan es nega a matar el seu germà. D’aquesta manera, planteja un final alternatiu a una història que es representa des de fa 2.500 anys.

A escena, acompanyant Arquillué i Vilarasau en mig d’un bosc immens convertit en cendra, hi ha Marta OssóAlbert PérezPau Vinyals i un cor de veus femenines format per Cèlia CastellanoDaniela FumadóJúlia GenísLaura Roig Neus Soler, que representa totes les noies que han estat sacrificades per les estructures patriarcals al llarg de la història. “Són tabús de la nostra societat que venen a molestar-nos i a convidar-nos a remirar la història amb sentit crític”, explica Gorina.

Quan el cor parla, ho fa amb una sola veu. Quan canta, interpreta a sis veus la música original que Arnau Vallvé ha compost per a l’espectacle. “Són veus femenines, només tens la tessitura de la part de dalt i és un so molt peculiar”, explica.

Ifigènia serà el darrer espectacle de la temporada que es podrà veure a la Sala Fabià Puigserver de Montjuïc, del 24 d’abril al 2 de juny.

Més informació, imatges i entrades:

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!