Àlex Rigola presenta al Teatre Lliure una crònica teatral sobre els fets del 23 F

Rubén Garcia Espelta

Coincidint amb el 40è aniversari de l’intent de cop d’Estat de 1981, el director Àlex Rigola presenta al Lliure de Gràcia fins al 2 de maig 23 F Anatomia d’un instant, una proposta de teatre document sobre aquest fet transcendental de la història de la Transició i la democràcia espanyola.

El director presenta un muntatge basat en el llibre Anatomía de un instantea cavall entre la crònica, l’assaig i la història, de l’escriptor Javier Cercas, amb qui l’han treballat junts. “En Cercas ens ha donat llibertat absoluta. Hem mantingut la seva mirada i la seva aproximació complexa als personatges. El que sí hem revisat, sense perdre’n l’esperit, és el text -molt adjectivat- per no esgotar l’espectador“, ha explicat Rigola.

L’espectacle és una crònica a quatre veus sobre els fets ocorreguts al Congrés dels Diputats a Madrid aquell 23 de febrer, els dies previs a l’alçament militar i els posteriors, que ajuden a comprendre com es va desenvolupar la transició envers la democràcia. Concretament, la narració se centra en l’instant en què Adolfo Suárez, president del govern en funcions, resta assegut mentre les bales dels colpistes brunzien al voltant seu a l’hemicicle i tots els altres parlamentaris –tots menys el general Gutiérrez Mellado i el secretari general del Partit Comunista Santiago Carrillo– buscaven refugi sota els seus escons.

Dins d’una estructura d’estat franquista, en pocs mesos, es va aconseguir passar a una estructura democràtica. Si en tant poc temps vam aconseguir un canvi tan gran, com pot ser que en tants anys la nostra democràcia hagi avançat tan poc?“, ha reflexionat el director sobre l’actual estat de la democràcia.

Les quatre veus que narren aquests fets són Enric AuquerPep CruzXavier Sáez i Roser Vilajosana. Uns intèrprets que, en aquest cas, no es posen a la pell dels personatges històrics, sinó que ens ajuden a comprendre, amb fotos, imatges audiovisuals i altres objectes, què va passar aquell dia i que va significar per a les generacions futures de ciutadans espanyols.

Tot i que l’eix narratiu gira entorn la figura de Suárez, 23 F Anatomia d’un instant també aborda figures com la de Gutiérrez Mellado, Carrillo, Tejero o el mateix Rei Juan Carlos I. I, segons el director, ho fa “humanitzant-los” i mostrant-los com personatges “polièdrics i propers, fossin de la tendència política que fossin“.

Un cop hagi passat pel Teatre Lliure, l’espectacle girarà per Catalunya i Espanya, en català i castellà, a partir del setembre. La gira culminarà amb l’estrena el 23 de febrer al Teatro de La Abadía de Madrid. Més informaió, imatges i entrades a:

Escrit per
Rubén Garcia Espelta TWITTER

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!