Ada Vilaró reivindica els cossos no normatius a ‘360 grams’

Andreu Rami

Ada Vilaró (1972, Prats de Lluçanès) fusiona paraula, cos i dansa a 360 grams, una peça poètica i híbrida que redefineix el concepte de la bellesa i homenatja els cossos no normatius. L’espectacle va sorgir de l’experiència real de l’actriu i creadora, qui va patir un càncer de mama amb que va perdre el pit a què evoquen els 360 grams del títol de l’espectacle. El pas, la recuperació i la petjada de la malaltia va esdevenir una aplaudida aventura escènica, que recalarà a l’Escenari Brossa del 12 al 23 de maig.

Ada Vilaró és una singular artista, vinculada a l’escena des de diferents àmbits: és actriu, directora i performer, i anualment dirigeix el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou i el Festival Itineràncies, dos dels grans esdeveniments de creació contemporània de Catalunya, i que posen una atenció especial a l’espai públic i els col·lectius silenciats. 

Fotografia: Adrian Ropero

El 2015 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona com a directora del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou i amb aquest mateix projecte el 2014 els premis FAD Sebastià Gasch de les arts parateatrals. Posteriorment va causar furor amb intervencions a l’espai públic com ‘Pas per la Pau’ (Fira Mediterrània, 2018) o ‘UrGentestimar’ (inauguració Fira Tàrrega, 2017). ‘Públic Present 24 hores’, una intervenció de llarga durada en la qual l’artista restava en silenci durant 24 hores a l’espai públic.

Amb ‘360 grams’, Vilaró torna a l’interior, acompanyada de la performer Maria Stoyanova i la ballarina Vero Cendoya. Ho fa per reivindicar que “hem de revisar constantment” el concepte de bellesa, i aprendre a conviure i estimar el cos en cada fase de la vida.

“Han passat 10 anys del càncer. El dolor s’ha anat destil·lant, s’ha reposat i ara en queda la poesia”, afirma la creadora, que es va haver de sotmetre a una mastectomia. “Quan et falta un pit, el teu cos deixa de ser normatiu. Al principi em costava mirar-me al mirall”. Passat el temps va aprende a conviure amb la nova forma del seu cos: “Has de redescobrir-te. És com tornar a néixer… Que és molt fàcil de dir, però s’ha de fer cada dia, quan et mires al mirall”. A l’obra, autoficcionada, Vilaró reivindica les cicatrius “estan allà, al teu cos. Són com són, i vénen d’on són. Quan les veus i les pots apreciar… Això és la bellesa”.

L’espectacle, va ser coproduït i estrenat als festivals TNT – Terrassa Noves Tendències i Escena Poblenou. 

Escrit per
Andreu Rami
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!