‘Abans que es faci fosc’, el viatge cap a la ceguesa de Míriam Iscla al Teatre Lliure

Redacció

Míriam Iscla torna al Teatre Lliure de la mà del director Pep Pla i de la dramaturga britànica Hattie Naylor. Del 2 al 20 d’octubre, l’Espai Lliure de Montjuïc acull Abans que es faci fosc, una coproducció presentada durant el GREC Festival de Barcelona 2019.

Abans que es faci fosc és el monòleg d’una astrònoma i mare, Anne, a qui se li diagnostica retinosi pigmentària, una malaltia degenerativa per la qual anirà perdent la vista a poc a poc. Un viatge íntim i sideral d’una dona valenta que lluita per conservar el que té, però que haurà d’acceptar i gestionar la seva nova situació personal i professional.

“L’espectacle parla tant de la ceguesa física, com de la ceguesa metafòrica. No sabem què hi havia abans del Big Bang ni ens coneixem del tot. És una recerca de l’origen d’un mateix i com a espècie”, ha destacat Pep Pla durant la presentació. Míriam Iscla ha explicat que, tot i que l’obra va ser pensada per un protagonista home, l’actriu va veure molt clar que havia de ser una dona qui l’encarnés. “La Hattie Naylor ho va acceptar ràpidament. Una dona pot donar-li un gruix especial en aspectes com la transmissió vital i de coneixement que existeix entre mares i filles”.

L’actriu també ha parlat del procés de recerca i de preparació per a aquest paper: “vaig informar-me a nivell teòric, vaig entrevistar-me amb cecs i, finalment, l’ONCE em va posar en contacte amb una reeducadora que ajuda pacients a preparar-se pel que vindrà”. Un coneixement necessari, ja que durant l’espectacle la protagonista passa per totes les fases del dol: la negació, la ira, la negociació, la depressió i l’acceptació.

Abans que es faci foscno és un melodrama”, ha clarificat Míriam Iscla. L’espectacle inclou moments còmics, a més d’un final que, en paraules de director, està “ple de llum i d’impuls absolutament positiu”. L’obra de Hattie Naylor, autora també d’Ivan i els gossos, vol recordar-nos que som insignificants dins la immensitat de l’Univers i que hem d’aprendre a relativitzar i acceptar allò que ens passa. “L’espectacle és un moment d’aturada i de reflexió sobre el perquè de tot plegat”, ha afegit Pep Pla.

L’escenografia d’Abans que es faci fosc recrea un planetari i la idea que tot està en moviment. Les referències científiques són constants a l’obra. “La ciència fa respecte al teatre. Ara bé, si s’explica des de la passió i l’emoció, es fa interessant a l’espectador”, ha finalitzat Míriam Iscla.

Abans que es faci fosc. Del 2 al 20 d’octubre a l’Espai Lliure de Montjuïc.

Escrit per
Articles relacionats
Mario Gas torna a les arrels

Mario Gas torna a les arrels

Fins al 27 de juliol, La Gleva Teatre acull La lluna és blanca, muy blanca, un espectacle que ofereix una mirada personal a la trajectòria del director i director Mario […]

El Teatre Apolo es tenyeix de misteri i música

El Teatre Apolo es tenyeix de misteri i música

La comèdia musical Se ha escrito un crimen s’instal·la al Teatre Apolo fins al 12 d’agost. Dirigida per Naím Thomas, autor del guió i les lletres, l’espectacle fusiona misteri, humor […]

La Sala Fènix consolida la seva mirada social

La Sala Fènix consolida la seva mirada social

La Sala Fènix del Raval ha presentat la temporada 2025/2026 amb una clara voluntat de continuïtat i creixement. El programa reivindica la creació contemporània, la memòria, l’accessibilitat i la formació […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!