‘Abans que es faci fosc’, el viatge cap a la ceguesa de Míriam Iscla al Teatre Lliure

Redacció

Míriam Iscla torna al Teatre Lliure de la mà del director Pep Pla i de la dramaturga britànica Hattie Naylor. Del 2 al 20 d’octubre, l’Espai Lliure de Montjuïc acull Abans que es faci fosc, una coproducció presentada durant el GREC Festival de Barcelona 2019.

Abans que es faci fosc és el monòleg d’una astrònoma i mare, Anne, a qui se li diagnostica retinosi pigmentària, una malaltia degenerativa per la qual anirà perdent la vista a poc a poc. Un viatge íntim i sideral d’una dona valenta que lluita per conservar el que té, però que haurà d’acceptar i gestionar la seva nova situació personal i professional.

“L’espectacle parla tant de la ceguesa física, com de la ceguesa metafòrica. No sabem què hi havia abans del Big Bang ni ens coneixem del tot. És una recerca de l’origen d’un mateix i com a espècie”, ha destacat Pep Pla durant la presentació. Míriam Iscla ha explicat que, tot i que l’obra va ser pensada per un protagonista home, l’actriu va veure molt clar que havia de ser una dona qui l’encarnés. “La Hattie Naylor ho va acceptar ràpidament. Una dona pot donar-li un gruix especial en aspectes com la transmissió vital i de coneixement que existeix entre mares i filles”.

L’actriu també ha parlat del procés de recerca i de preparació per a aquest paper: “vaig informar-me a nivell teòric, vaig entrevistar-me amb cecs i, finalment, l’ONCE em va posar en contacte amb una reeducadora que ajuda pacients a preparar-se pel que vindrà”. Un coneixement necessari, ja que durant l’espectacle la protagonista passa per totes les fases del dol: la negació, la ira, la negociació, la depressió i l’acceptació.

Abans que es faci foscno és un melodrama”, ha clarificat Míriam Iscla. L’espectacle inclou moments còmics, a més d’un final que, en paraules de director, està “ple de llum i d’impuls absolutament positiu”. L’obra de Hattie Naylor, autora també d’Ivan i els gossos, vol recordar-nos que som insignificants dins la immensitat de l’Univers i que hem d’aprendre a relativitzar i acceptar allò que ens passa. “L’espectacle és un moment d’aturada i de reflexió sobre el perquè de tot plegat”, ha afegit Pep Pla.

L’escenografia d’Abans que es faci fosc recrea un planetari i la idea que tot està en moviment. Les referències científiques són constants a l’obra. “La ciència fa respecte al teatre. Ara bé, si s’explica des de la passió i l’emoció, es fa interessant a l’espectador”, ha finalitzat Míriam Iscla.

Abans que es faci fosc. Del 2 al 20 d’octubre a l’Espai Lliure de Montjuïc.

Escrit per
Redacció
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!