10 anys de TNT, un festival a contracorrent

Ivan F Mula

El Festival TNT celebra 10 anys amb una edició més ambiciosa que mai. Aquest 2017, el TNT compta amb més dies, més aforament, més espais i més funcions, i manté i referma l’aposta per les noves dramatúrgies i el talent emergent més innovador de la creació contemporània.

En la seva desena edició, el TNT creix i passa de 4 a 5 dies. Del 27 de setembre a l’1 d’octubre el festival omplirà carrers, teatres i espais de Terrassa d’arts escèniques i noves dramatúrgies amb 37 propostes, de les quals 14 són estrenes absolutes i 2 estrenes a l’estat espanyol.

Dreams de La Fura dels Baus, espectacle inaugural gratuït i de carrer

Amb la voluntat d’arribar cada any a més i més gent, aquest any el Festival TNT treu per primer cop l’espectacle inaugural al carrer i el fa gratuït.

La Fura dels Baus firma l’espectacle inaugural de la desena edició que marca un precedent amb la col·laboració amb PRODISDreams combina la integració social i la coreografia aèria per demostrar la força de la unió entre individus.

Altres creadors encarregats d’inaugurar el Festival TNT han estat Rodrigo García amb 4 (Festival TNT 2016), Jan Lauwers i el seu The blind poet (TNT 2015), James Thiérrée amb Tabac Rouge (TNT 2014) o Voyageurs Immobiles de Philippe Genty (TNT 2012).

13 coproduccions ‘Made in TNT

Un dels principals objectius del Festival TNT és donar suport a la creació contemporània de casa nostra. Per això el TNT rastreja i aposta pels nous creadors i el talent més emergent de les noves dramatúrgies des dels seus inicis.

Durant tots aquests anys, el TNT ha recolzat a artistes de l’escena local com Los Corderos, Pere Faura, Roger Bernat, Marcel·lí Antúnez, Carles Santos, Cabo San Roque i Jordi Galí o de l’estatal com Israel Galván, Pablo Fidalgo o Vertebro. I, també, ha coproduït espectacles de creadors catalans ajudant-los a llançar-se al món com l’Agrupación Sr. Serrano, Xavier Bobés, El Conde de Torrefiel, Atresbandes o Mont de Dutor entre molts altres.

“Avui, potser, noms com Alejandro Curiel, Nico Jüngen, Olga Blanco, Vértebro, Laura Clos o Núria Vila us poden sonar desconeguts, però us recomanem que us els apunteu, perquè estem segurs que en un futur no massa llunyà els recordareu” explica en Pep Pla, director del Festival TNT.

Aquesta desena edició compta amb 13 coproduccions, moltes de les quals s’estrenaran per primer cop durant el Festival TNT 2017.

Les coproduccions són:

Dream, l’espectacle inaugural de la Fura dels Baus, No soy rusa #(unapelidetuvida) de la Srta. Blanco, Caravana de tràilers de G.R.U.A., P/P (Propiedad Privada) d’Alejandro Curiel, Sumario 3/94 de Vicente Arlandis, Dios tiene vagina del col·lectiu Vértebro, Quan les parets parlen de Laura Clos i Núria Vila; Rebota, rebota y en tu cara explota, d’Agnés Mateus; No hay banda de col·lectiu MIS (Moviment d’Insurrecció Sonora), Fang de Quim Girón, Silence de Ça Marche, Terra de Gegants d’Efímer Produccions (la primera coproducció del TNTKids) i Cosas que se olvidan fácilmente de Xavier Bobés (coproducció del Festival TNT 2015).

Espectacles internacionals

El TNT també es caracteritza per programar les companyies més interessants d’arreu del món. Durant la primera dècada de vida del festival, noms com James Thiérrée, Rodrigo García, Philippe Genty, Jan Lauwers, Philippe Quesne, Constanza Macras, Kibbutz, Blanca Li o el col·lectiu mexicà Lagartijas Tiradas al Sol han visitat Terrassa.

Enguany el Festival TNT 2017 presenta 3 espectacles internacionals:

Cutting Edge dels finlandesos WHS. Entre l’humor negre i la tragèdia minimalista, la peça combina la màgia, el barroquisme, la dansa contemporània i les arts visuals per explorar la part més brutal de la nostra cultura: per què gaudim d’un acte tan inhumà com el fet de tallar un cap?

Les Esqueiters, una nova producció del Théâtre de l’Archipel. Nao Albet i Marcel Borràs ens porten el seu espectacle renovat després de la residència al teatre de Perpinyà.

Zvizdal és el retrat d’una parella de 80 anys, en Pétro i la Nadia, els únics que es van negar a abandonar la zona contaminada de Txernòbil. És la proposta dels belgues BERLIN.

2a edició del TNT Kids

El TNT Kids, la secció gratuïta i familiar del festival, encara la seva 2a edició amb força després de l’èxit de l’any passat. Aquest any el TNT Kids compta amb 5 propostes escèniques d’alta qualitat pensades especialment per als més petits: Terra de Gegants -la primera coproducció infantil del Festival TNT-, La gran tempesta i De Peluix d’Efimer Produccions; Lost Dog de Cal y Canto Teatro, i La feria de los inventos de Civi-Civiac.

Escrit per
Ivan F Mula
Articles relacionats
La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

La Calòrica rebenta la bombolla de l’emprenedoria

Després dels darrers èxits que han obtingut amb Els ocells, De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda i Le congrés ne marche pas, La Calòrica, una de les companyies més reconegudes de […]

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Descarrega’t la nova Revista TeatreBarcelona Hivern 2023

Aquest Hivern, TeatreBarcelona tornem a editar la revista en paper. Una mirada independent i tranquila a la cartellera hivernal de Barcelona, pensada únicament per a nosaltres: el públic. Hi trobaràs reportatges, […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!