Una opinió de Miquel Gascon Baz
Miquel Gascon Baz

Travy

Travy

11/10/2018

Per a la família i amb la família

Ahir a l’Espai Lliure vam gaudir d’una deliciosa peça, un espectacle teatral que l’Oriol Pla Solina ha fet per a la família amb la família.

TRAVY és el nom d’una nissaga d’actors i actrius i és també el nom d’aquesta peça amb dramatúrgia de Pau Matas Nogué i Oriol Pla Solina i dirigida pel mateix Oriol, que s’estrena com a director.

Un joc metateatral on una família de pallassos fa un espectacle sobre una família de pallassos que fa un espectacle. Un espectacle on realitat i ficció s’entremesclen. On cada un dels membres de la família té les seves pròpies idees de com s’hauria d’aixecar l’espectacle.

Els quatre actors interpreten el seu propi paper, el paper que tenen en el si de la família, Quimet Pla (Olesa de Montserrat 1950) el pare, Núria Solina (Barcelona 1957) la mare, Diana Pla (Barcelona 1991) la germana gran i l’Oriol Pla (Barcelona 1993) el germà petit. El nom de l’obra ve del malnom que s’aplicaven els propis membres de la família quan es feien dir “la família Travy” com si és tractes d’una família de pallassos italiana.

Per aquesta família el teatre ha estat una forma de vida, el 1996 creen la companyia “Teatre Tot Terreny” i fan espectacles de teatre per a adults, infantils i de carrer. Des de petits els fills acompanyaven als pares que feien bolos pels pobles, fins que van decidir seguir el seu propi camí, la Diana en el món del circ i la dansa, i l’Oriol en el món del teatre (“Ragazzo”,”La calavera de Connemara”, el cinema  (“Animals” de Marçal Forés i “Any de Gràcia” de Ventura Pons)  i la música (“Be God Is”). 

TRAVY és una barreja de les dues esferes, la familiar i l’artística i mostra els conflictes que hi ha en els dos àmbits. Una proposta on cada membre de la família ha fet la seva aportació i que ha trigat un any a gestar-se. Esquitxada de comèdia de l’art i teatre gestual és un homenatge a la família i a un ofici.

La dramatúrgia ha estat compartida amb Pau Matas Nogué, amic íntim de la família, que ja va signar la seva primera dramatúrgia amb Oriol Pla i Quim Pla a l’espectacle “Odisseus” que vam poder veure a la Beckett la temporada passada.

La peça comença amb un genial treball de mímica d’Oriol Pla, on veiem el seu dia a dia, lluny de la seva ciutat, d’ençà que es lleva fins que torna a casa, amb una feina estressant que l’acaba duent a la bogeria i el fa decidir-se a deixar-ho tot, i torna a casa amb la proposta de fer una obra amb la família.

El contrast entre la resignada posició dels pares que són conscients que la vida té un final “Quantes coses que hem fet i com ens hem divertit!”, i aposten per respectar una manera tradicional de fer teatre, esplèndida escena la que protagonitza Quimet Pla preparant una truita mentre recita Hamlet, la filla que aposta per un teatre performatiu i entre ells l’Oriol que intenta trobar la formula per mantenir l’equilibri i oferir un espectacle que agradi als espectadors. Impagable el moment on contrasten les formes com saludaran al final de l’espectacle.

En Quimet Pla porta una síndria als braços durant tot l’espectacle, al final hem sabut el motiu, que no desvetllem per no fer espòiler i que forma part del gir argumental de la peça que deixa al públic literalment bocabadat.

Una proposta rodona, d’una gran sensibilitat i tendresa que cal veure. Un imprescindible d’aquesta temporada.

Per veure la resenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ


Tot el que necessites per anar al teatre

Travy

Actors fills d’actors: sagues i famílies que traspassen l’ofici i el coneixement de les arts de l’escena. La de l’Oriol Pla n’és una, i és a l’Espai Lliure per mostrar-nos la seva intimitat teatral.

14/10 col·loqui amb la companyia després de la funció

Video

Fotos + fotos

TravyTravyTravyTravyTravy

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • Magui a Grito Pelao
  Magui a Grito Pelao
  12345

  Un espectaculo íntimo que mezla diferentes estilos y miradas teatrales y refleja el choque generacional entre el teatro de calle y el teatro moderno, pasando por el clown, el drama, el gesto, la comedia más pura e incluso el traslado de un clásico a la cotidianidad al recitar un Shakespeare cocinando una tortilla.

  Una ventana al día a día de la familia, que se percibe de forma tierna, con una estructura alocada que, en ciertos momentos trastoca. Debes confiar en lo que vendrá, no plantear esquemas, porque la barrera entre la ficción, la realidad y la mezcla de ambas puede ser inperceptible…

  La reseña entera está publicada en este blog! https://maguiagritopelao.wordpress.com/2018/10/17/%E2%80%8Btravy-doriol-pla/

  Gritando teatro en Twitter @MaguiGritoPelao

  19/10/2018
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Esta es la historia de una familia de pallasos. También es una despedida multidisciplinar de dicha familia por si no vuelven a hacer un espectáculo juntos!
  Travy es maravilla pura!
  Reconozco que la 1ª parte de la obra me tenia con cara de amargado en mi asiento. La gente reía y a mí no me hacía demasiada gracia. Incluso me ha llegado a aburrir…
  Pero llega la mitad del espectáculo y… OOOOOH!! Que preciosidad! Qué bonito! Qué sentido tenía todo!
  Lo hablado en la 1ª parte se hace realidad en esta 2ª. Y todo cobra sentido!
  Hasta casi hacernos llorar a modo tendido!
  La familia Pla puede estar orgullosa!
  Todo el público ha acabado de pie aplaudiendo!!

  18/10/2018
 • Antònia Martells
  12345

  “Tot això ens ha sortit molt Pla”
  No… als Pla els hi ha sortit rodó!

  10/10/2018
 • Josep Via Santacana
  12345

  Oriol Pla debuta com a director amb una dramatúrgia compartida amb Pau Matas Nogué i ell, és un mes com actor en una meravella entranyable i ho fa acompanyat dels seus pares i la seva germana, tot el clan familiar joglars o pallassos, sovint el mateix amb una obra que et farà riure, somriure i sovint emocionar, amb un transfons filosòfic i poètic, sovint disbauxa i caos, de vegades teatre de l’absurd i sempre un homenatge delicat i sentit als comediants ambulants, sovint famílies com la seva que amb enginy i dosis d´ imaginacio fan creïble allò mes inversemblant. Si afegim un treball joglaresc extraordinari per la seva naturalitat i gran comunicació , mai millor dit allò de coneixença de sempre, gran domini de les arts escèniques i la facilitat de compartir amb el públic les seves vivències fan de TRAVY una petita obra mestre, si es pot parlar d´obres mestres petites, absolutament recomanable sobretot per tothom que admiri un ofici tan respectable com el de pallasso.Malgrat que la feina de tota la familia es magnifica,no puc deixar de destacar la de Quimet Pla, una vis comica i una mirada, que fan d´ell un clown genial.

  09/10/2018
 • Hèctor Fibla Ferrà
  12345

  Gran comunió familiar i autenticitat per una obra que parla de res i de tot.

  08/10/2018

Articles relacionats

El Teatre Lliure presenta la nova temporada

El Teatre Lliure presenta la nova temporada

30 Juny 2018

Racisme, immigració, desarrelament, feminisme, memòria històrica, recerca d’una nova veritat, denúncia de les noves mentides, revolució com a utopia imprescindible, confrontació orient/occident , amor i desamor, recerca de la pròpia […]

Llegir més... n