Una opinió de Xavi Pijoan
Xavi Pijoan

Reconstitution

Reconstitution

10/02/2019

El temps retrobat

Reconstitution conta la història d’un fracàs anunciat, conegut a la bestreta. La peça que Rambert ha escrit per encàrrec de Véronique Dahuron camina per on també ho fa La recherche… proustiana, a la busca d’una sensació primigènia, però des d’un cos envellit i una vida a les espatlles. Un viatge que ha de ser necessàriament infructuós perquè és incompatible amb l’experiència vital.

La parella protagonista se cita en un espai que han llogat per a reproduir les circumstàncies del primer encontre, i Rambert imagina una escenografia freda, que recorda un quiròfan, buit de sentimentalisme. El teatre i els seus elements constitutius es fan present, els fan presents els personatges, no se n’amaguen, perquè el fet teatral serà, en última instància, l’espai de la reconstitució.

Allò que no permet la vida, la reconstitució d’una sensació que el passat ha engolit, ho fa possible el teatre, de la mateixa manera que ho feia l’escriptura a El temps recobrat. El teatre, com a representació de la vida, és reconstitució en sí mateix, i Rambert, com a director crea les circumstàncies adequades per a tal cosa, per tant, aconsegueix allò que no pot aconseguir la parella protagonista. En aquestes circumstàncies, la parella podrà mirar de lluitar per a la seva dignitat física i moral.

Véro Dahuron i Guy Delamotte duen a terme una interpretació descomunal, exempta d’artifici, en què des del primer moment converteixen l’espectador en còmplice, desperten el desig en l’espectador, el desig de saber, de creure’s el que està passant, o de voler fingir que s’ho creu (en això consisteix el pacte, no?).

El Festival Oui! ha permès Barcelona veure una obra clau dels últims anys que forma part de la cartografia del teatre europeu contemporani.

 


Tot el que necessites per anar al teatre

Reconstitution

Reconstitution

Reconstitution és un text de Pascal Rambert, un dels autors francesos i directors més importants d’aquests darrers anys. Ha escrit aquest text després de conèixer els dos actors que va dirigir.

Sinopsi

Dues persones que s’han estimat es troben per reconstituir el moment en què es van conèixer i les conseqüències que aquesta trobada va tenir a les seves vides fins avui. 

Video

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

Sigues el primer en deixar la teva valoració

Articles relacionats