La memòria facilita el perdó

Radio Libertà

Radio Libertà
09/01/2020

La Fènix presenta tres obres consecutives sobre Memòria Històrica. La Companyia “La Carrozza d’Oro” ens presenta la primera de la sèrie, una història que ja coneixem però que convé recordar. Radio Libertà ens parla de l’Espanya republicana i el feixisme italià lligat per la història d’una família que ha de fugir d’Itàlia perquè el pare, un advocat antifeixista, és perseguit. Passant per Argentina acaben a Barcelona on funden una ràdio que retransmet en italià tots els fets que succeeixen a casa nostra, des de la proclamació de la segona República fins  ben entrada la Segona Guerra Mundial.

És una història basada en el llibre “Antifascismo e potere» de Giuseppe Aragno” i escrita pel l’autor del llibre i l’actor principal Alfredo Giraldi. Dirigida per Luana Martucci qui també participa marginalment a l’obra, tracta de la família Grossi que va existir a Nàpols  i una altra Grossi a Argentina. Els autors fusionen històries reals, les novel·len i les presenten en forma d’un monòleg ràpid i trepidant, ple d’emoció i ràbia.

És un monòleg ben estructurat i explicat cronològicament i que atrapa l’interès com si es tractés d’un conte relatat a la vora del foc. És una obra en italià sobre titulada en català. Jo vaig acabar escoltant ja que la lectura em feia difícil la comprensió i em perdia l’expressió del protagonista. Era fàcil d’entendre i la pèrdua  d’alguna paraula no feia perdre el sentit global de la frase.

Una figura femenina a l’escenari, Luana Martucci que només acompanya i recorda el paper cabdal de la mare, una taula i una màquina d’escriure són tots els elements necessaris perquè el monòleg resulti creïble, ens commogui i ens arribi al fons d’una memòria que no convé oblidar.

Recomano no perdre les funcions on hi ha col·loqui amb l’autor del llibre esmentat, Giuseppe Aragno o el que modera l’historiador Jordi Barra. Atenció perquè només estaran 5 dies!!

← Tornar a Radio Libertà

Enllaç copiat!