Negrata de merda
2/06/2019
Jo no sóc racista, però…

Denise Duncan, autora i directora de l’espectacle, ens parla de la violència, i de la necessitat de parlar i escoltar.

El públic estem col·locats dalt de l’escenari rodejant l’espai escènic. Duncan busca la màxima proximitat amb el públic per fer encara més efectiu el seu missatge.

Els personatges de l’obra són set : en Nick i l’Anna, que tot, i que són els principals protagonistes no surten a escena, els pares d’en Nick, l’Andrea (Ana Ferran) i en Pol (Dani Arrebola), els pares de l’Anna, la Laura (Mar Pawlowsky) i el Joan (Salvador Miralles) i Maria una periodista (Catalina Calvo).

 

“Jo no sóc racista, però…no m’agradaria que la meva filla es cases amb un moro”

“Jo no sóc racista, però…si no li agrada això que se’n vagi al seu país”

“Jo no sóc racista però…la xineta és bufona”

“Jo no sóc racista, però m’agradaria fer-m’ho amb un negre”

 

La veritat és que “Negrata de merda” ha fet que em plantegés un munt de preguntes.

Hi ha racisme a tot arreu?

Tenim tots un punt de racistes?

El racisme, la xenofòbia, són inherents a la societat?

La gent que és racista, ho és irracionalment?

Sóc racista?

 

“ Negrata de merda” parteix d’un insult racista que l’Anna, una nena de cinc anys, fa en Nick, un company de la seva classe. De fet Denise Duncan ho va viure en pròpia persona.

I em segueixo fent preguntes.

És possible que una nena de cinc anys sigui conscient del que diu?, o és el resultat d’allò que escolta a casa seva?

Hem d’ignorar l’incident?, fer veure que el que ha passat, ha passat, o n’hi ha prou en dir que és “cosa de nens”

És possible que els nens ho resolguin tot sols?, o és cosa de l’equip escolar qui ha de buscar solucions?

Els pares de l’Anna no volen entrar en raó. A mida que avança l’obra ens adonem que el pare de l’Anna a part de ser racista és una persona discriminatòria, masclista i xenòfoba.

Comencen els retrets, els atacs, les paraules agressives i despectives, les amenaces, els suborns i els atacs personals, els dubtes, les pors i les inseguretats. Cauen les caretes. Si en un principi quedava clar qui eren els racistes, a mida que avança la història, ens adonem que els altres tampoc són tan innocents. La discriminació pot ser subtil, però no per això deixa de ser-hi.

Afanyeu-vos a compara les entrades, no sigui que us quedeu sense!!!

 

****/*****

Tot el que necessites per anar al teatre

Negrata de merda

Negrata de merda

La Pulpe Teatro presenta Negrata de merda, un espectacle que reflexiona sobre les microviolències que existeixen en la nostra societat i també en els prejudicis que no som capaços de reconèixer.

Sinopsi

Nick, fill adoptiu de l’Andrea i en Pol, arriba afectat del col·legi perquè la seva companya Anna li ha dit “negrata de merda”. Els pares d’en Nick intenten convèncer els pares de l’Anna (Laura i Joan) per a que aquesta demani disculpes per l’insult racista. Amb una sola frase comença la lluita de poder entre les dues famílies: els pares de l’Anna consideren innecessàries les disculpes de la seva filla. Al·leguen que en cas d’haver-se produït l’incident, es tracta de coses de nens, però que sota cap concepte es tracta de racisme. Ambdós nens tenen 5 anys i no hi ha ningú que pugui confirmar el suposat insult. L’Andrea i en Pol decideixen no quedar-se de braços creuats i contacten amb una periodista que escriu un article sobre el tema. El camp de batalla està servit, cap de les parelles està disposada a cedir: aquest fet desencadenarà una confrontació entre els dos matrimonis per disputar-se la raó i una successió de fets de microviolència tan comuns a la nostra societat: el masclisme, el classisme, la xenofòbia, l’homofòbia, etc.

Ens enfrontem als actes contradictoris que tots hem tingut, a la distància entre el discurs i els fets, a les fal·làcies en les que ens ocultem per a no acceptar els nostres prejudicis, la nostra conducta erràtica i, al cap i a la fi, la nostra responsabilitat en aquesta societat on una nena pot dir-li a un nen “negrata de merda”.

Fotos
Valoració col·laboradors

Valoració espectadors
  • Adrian Crescini

    Es fantástica la puesta en escena. Hacía mucho tiemp que esperaba una obra teatral como esta. Tengo tiempo haciendo teatro Social con personas diversas y esta obra hace un gran trabajo para apoyar la tarea. La pieza nos hace enfrentarnos con nuestras propias contradicciones, nuestro racismo internalizado, nuestros privilegios no deseados pero que tenemos. Sin quererlo y sin darnos el tiempo para reflexionar alrededor de esto. Excelente dramaturgia, trabajo de actrices y actores…elogios. Aconsejable venir al teatro.

    09/06/2019
Articles relacionats
Denise Duncan: "Tot l’art és polític"

Denise Duncan: "Tot l’art és polític"

29 Maig 2019

El Tantarantana ha presentat Negrata de merda de La Pulpe Teatro, la tercera de les estrenes del cicle de companyies en residencia El Cicló d’aquesta temporada. L’obra, que va rebre […]

Cal ser usuari de Teatre Barcelona
Uneix-te, és gratuït! Ja som més de 80.000

Ja estàs registrat?

He oblidat la contrasenya

Crear usuari

Información básica sobre protección de datos: Responsable: Escenes i Publics, SL. Finalidad: desarrollar su actividad comercial, cumplir las contrataciones realizadas por los usuarios y remitir comunicaciones comerciales personalizadas en base a un perfilado a los usuarios (en caso que nos autoricen a ello). Legitimación: Consentimiento del interesado. Destinatarios: Escenes i Publics, SL y proveedores legitimados externos. Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como otros derechos como se explica en la información adicional. También se puede instar reclamación ante la agpd.es.