Oda a un “monstre” del cinema

Maestro Fellini

Maestro Fellini
06/02/2020

MAESTRO FELLINI, escrit a quatre mans per Ludovica Damiani i Guido Torlonia, és una peça que commemora el centenari del naixement d’una de les figures més importants del cinema italià. Pren com a referència l’espectacle i estructura de “Caro Maestro”, homenatge al director teatral Giorgio Strehler, que es va estrenar al mateix teatre durant la temporada 2017-18.

Federico Fellini (Rimini 1920 – Roma 1993) és considerat el cineasta italià de la postguerra més important del seu país a nivell mundial. Va guanyar quatre Òscar a la millor pel·lícula estrangera i el 1993 va obtenir l’Òscar honorífic a la seva carrera.

MAESTRO FELLINI ens endinsa en un viatge a través de l’univers del director italià, mitjançant entrevistes, cartes, escrits i notes de direcció que posen de manifest i evoquen una figura de primer ordre del món artístic italià i universal, ens presenta una oda al director en forma de lectura a dues veus.

Mario Gas i Mar Ulldemolins són les dues veus de la versió catalana (Mario Gas també ha protagonitzat la versió castellana amb Serena Vergano), una proposta il·lustrada amb imatges dels seus projectes, dels seus assajos, dels seus càstings i que també inclou el testimoni d’amics i artistes que el van conèixer.

El vídeo compta amb el testimoni de personalitats com Alberto Sordi, Giulietta Masina, Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Sandra Milo, Nino Rota, Roberto Rossellini, Anna Magnani, Bernardo Bertolucci, Luchino Visconti o Roberto Benigni.

MAESTRO FELLINI fora de l’estat espanyol també ha estat versionat en tres idiomes diferents. La primera versió, en italià, de la mà d’Ivano Marescotti, presentada al Teatro Quirino de Roma el 2008 i al MAAM de Mosca el 2011. La segona a l’IIC de París amb Gerard Watkins com a protagonista el 2009 i, finalment, la versió amb Diane Lane i Edward Northon en anglès al Signature Theatre de NYC en 2013. Barcelona i el Teatre Akademia s’han volgut  sumar en aquest exclusiu homenatge al director.

És una proposta que ens ha revelat detalls de la vida i personalitat de Fellini que ens eren totalment desconeguts, com el fet que totes les seves pel·lícules eren doblades i prescindien totalment del so original ….. als personatges de Fellini no els sentim caminar ….. els “meus” actors parlen en el seu idioma ….

El més interessant de la proposta ha estat el text, elaborat en gran part, a partir d’entrevistes fetes al mateix Fellini i el vídeo que recull escenes de la seva filmografia i de la seva vida.

El que ens ha deixat bastant freds ha estat la posada en escena, on els dos intèrprets mantenen una actitud molt estàtica, no tant potser per part de Mar Ulldemolins, ja que ella més sovint ha deixat de mirar els papers escrits en el seu faristol. De fet, no ha estat en realitat una representació teatral, i si en canvi una teòrica lectura “dramatitzada“, que en molts moments ha passat a ser una simple lectura del text.

Malgrat això és una proposta que paga la pena, per conèixer una mica millor aquest “monstre” del cinema, i es podrà veure al Teatre Akadèmia fins al 16 de febrer.

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

← Tornar a Maestro Fellini

Enllaç copiat!