Llibres per cremar → El Maldà

13/02/2018

La metàfora del valor de la literatura

Llibres per cremar és l’únic text teatral de la prolífica autora belga Amélie Nothomb, tot i que no és l’única obra seva que hem pogut veure a Barcelona. Fa uns anys, Lluís Soler i Xavier Ripoll en van escenificar la novel·la Cosmètica de l’enemic a la Sala Muntaner. Nothomb és una autora molt original que sempre furga en racons estranys i inexplorats de l’ànima humana. En el cas de Llibres per cremar (Les combustibles) proposa un dilema de vida o mort a propòsit del valor dels llibres. Quin o quins triaríem per cremar si necessitéssim combustible de manera inexorable? De quin o quins ens desfaríem primer? Aquest plantejament, tan cruel vist des de la comoditat, obliga els protagonistes a prioritzar autors. Quins són més prescindibles? Quins tenen un valor suprem i per tant no ens en podem desfer de cap manera?

En aquesta ocasió, al Maldà, l’obra ha suposat el debut de la Companyia Pyros, que ha comptat amb el veterà actor Ramon Vila, al costat de Paula Sunyer i Roger Batalla, el qual, a més, signa la traducció de l’obra. Sota la direcció de Blanca Bardagil, encarnen el professor, la Marina i el Daniel, tres personatges que viuen encerclats pel fred a casa del professor en el marc d’una guerra. Un cop ho han cremat tot per alimentar l’estufa i escalfar-se, faran servir la matèria de l’esperit, o sigui, els llibres, com a combustible. Entre tres persones intel·lectuals i àmpliament llegides, el dilema està servit. Per quin començar? Per quin ordre s’han de cremar?

Les actuacions dels actors són desiguals. Ramon Vila, per veterania i per taules, es cruspeix els dos actors joves. Vila és un professor cínic, hipòcrita i aprofitat que aborda el paper amb mestria. Roger Batalla defensa prou bé el rol de l’estudiant idealista, però qui encara no demostra prou habilitat interpretativa és Paula Sunyer, que resulta un pèl postissa i monòtona com a Marina.

En qualsevol cas, sempre és un luxe poder veure representat un text d’Amélie Nothomb, una autora corrosiva que a cada llibre que escriu obre noves maneres de veure el món.


Tot el que necessites per anar al teatre

A partir de 14,00€

Comprar Entrades

Llibres per cremar

Llibres per cremar

Amb Llibres per cremar, que suposa el debut de la Companyia Pyros, es proposa un joc de miralls monstruós on el públic pot veure idearis i comportaments reflectits que sacsegen consciències i fan prendre consciència de la importància de la cultura, perquè l’últim que ens queda, l’únic que tenim, al cap i a la fi, és la nostra humanitat.

SINOPSI

La ciutat està assetjada, les bombes han destruït la universitat i som al pic de l’hivern. Al pis del Professor, on es refugien el seu assistent Daniel i la Marina, estudiant d’últim any i amant del Daniel, només un combustible els pot permetre lluitar contra el fred: els llibres. Però no tothom hi està d’acord. A mesura que passen els dies i que el fred els tenalla, els principis ètics trontollen, es giren les tornes i el triangle format pels tres personatges s’anirà enterbolint a causa de la gelosia, els interessos, el poder i l’instint de supervivència.

 

Properes actuacions Veure totes les funcions (Calendari)

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

  • 12345

    Victòria Oliveros Layola

    Un dilema de vida o mort a propòsit del valor dels llibres. Quin o quins triaríem per cremar si necessitéssim combustible de manera inexorable? De quin o quins ens desfaríem primer? Ràpidament ens podem posar en la pell dels personatges: què no faríem per un minut de caliu quan sentim aquest fred insuportable, i no tenim més abric, ni aigua calenta, ni cap lloc on refugiar-nos? Es fa molt difícil mantenir el seny, entrant amb força l’instint de supervivència. Una posada en escena potent i una bona actuació malgrat un xic desigual dels 3 intèrprets. per saber-ne més podeu entrar a https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2018/02/17/llibres-per-cremar/

    17/02/2018