La metàfora del valor de la literatura

Llibres per cremar

Llibres per cremar
13/02/2018

Llibres per cremar és l’únic text teatral de la prolífica autora belga Amélie Nothomb, tot i que no és l’única obra seva que hem pogut veure a Barcelona. Fa uns anys, Lluís Soler i Xavier Ripoll en van escenificar la novel·la Cosmètica de l’enemic a la Sala Muntaner. Nothomb és una autora molt original que sempre furga en racons estranys i inexplorats de l’ànima humana. En el cas de Llibres per cremar (Les combustibles) proposa un dilema de vida o mort a propòsit del valor dels llibres. Quin o quins triaríem per cremar si necessitéssim combustible de manera inexorable? De quin o quins ens desfaríem primer? Aquest plantejament, tan cruel vist des de la comoditat, obliga els protagonistes a prioritzar autors. Quins són més prescindibles? Quins tenen un valor suprem i per tant no ens en podem desfer de cap manera?

En aquesta ocasió, al Maldà, l’obra ha suposat el debut de la Companyia Pyros, que ha comptat amb el veterà actor Ramon Vila, al costat de Paula Sunyer i Roger Batalla, el qual, a més, signa la traducció de l’obra. Sota la direcció de Blanca Bardagil, encarnen el professor, la Marina i el Daniel, tres personatges que viuen encerclats pel fred a casa del professor en el marc d’una guerra. Un cop ho han cremat tot per alimentar l’estufa i escalfar-se, faran servir la matèria de l’esperit, o sigui, els llibres, com a combustible. Entre tres persones intel·lectuals i àmpliament llegides, el dilema està servit. Per quin començar? Per quin ordre s’han de cremar?

Les actuacions dels actors són desiguals. Ramon Vila, per veterania i per taules, es cruspeix els dos actors joves. Vila és un professor cínic, hipòcrita i aprofitat que aborda el paper amb mestria. Roger Batalla defensa prou bé el rol de l’estudiant idealista, però qui encara no demostra prou habilitat interpretativa és Paula Sunyer, que resulta un pèl postissa i monòtona com a Marina.

En qualsevol cas, sempre és un luxe poder veure representat un text d’Amélie Nothomb, una autora corrosiva que a cada llibre que escriu obre noves maneres de veure el món.

← Tornar a Llibres per cremar

Enllaç copiat!