Llibres per cremar

13/02/2018

Els llibres són vitals

Entrem al saló d’una casa. Entrem talment al saló d’una casa en guerra. Des de l’inici, sentim que som a una casa on no queda pràcticament res, on el buit que ha deixat tot el que hi havia està sent ocupat per la pols… el gris… i el fred, sobretot el fred, un fred que ens travessa fins als ossos. Ràpidament ens podem posar en la pell dels personatges: què no faríem per un minut de caliu quan sentim aquest fred insuportable, i no tenim més abric, ni aigua calenta, ni cap lloc on refugiar-nos? Hi ha un moment en que es torna molt difícil mantenir el seny, entra amb força l’instint de supervivència. No importa com d’intel·lectuals i racionals siguem, sempre hi ha situacions en les que prevaldrà l’instint. Veiem 3 personatges treballats, als qui no jutge ni pel que diuen ni pel que fan, i amb els qui viatge amb facilitat a l’ambient d’un pis a una ciutat assetjada, on a penes queda res més que cadires i llibres. Transite el recorregut emocional i la cadena de fets proposada d’una manera fluida, natural i sense estridències. Una obra tan senzilla i complicada com la pròpia naturalesa humana. Assistim al moment en què la literatura, que alimenta la vida de les protagonistes, totes persones lletrades, passa a alimentar el foc que, al cap i a la fi, també els donarà uns instants més de vida. Sembla que els llibres són vida, des de diferents punts de vista. La diferència és que en aquest moment ja no pots triar quin serà més interessant per avivar la teva flama, has de triar quin donarà el millor foc a la calefacció de la casa. I tu, quin llibre llançaries a les flames per uns instants de calor? I, més enllà dels llibres…que més estaries disposat a cremar…? L’obra està bé per seguir qüestionant-nos l’ètica i la moral…al cap i a la fi, a l’infern ens escalfem!


Tot el que necessites per anar al teatre

Llibres per cremar

Llibres per cremar

Amb Llibres per cremar, que suposa el debut de la Companyia Pyros, es proposa un joc de miralls monstruós on el públic pot veure idearis i comportaments reflectits que sacsegen consciències i fan prendre consciència de la importància de la cultura, perquè l’últim que ens queda, l’únic que tenim, al cap i a la fi, és la nostra humanitat.

SINOPSI

La ciutat està assetjada, les bombes han destruït la universitat i som al pic de l’hivern. Al pis del Professor, on es refugien el seu assistent Daniel i la Marina, estudiant d’últim any i amant del Daniel, només un combustible els pot permetre lluitar contra el fred: els llibres. Però no tothom hi està d’acord. A mesura que passen els dies i que el fred els tenalla, els principis ètics trontollen, es giren les tornes i el triangle format pels tres personatges s’anirà enterbolint a causa de la gelosia, els interessos, el poder i l’instint de supervivència.

 

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

  • 12345

    Marta TP

    Magnífica estrena d’una companyia de nova creació; els membres de Pyros aprofiten cadascun dels 90 minuts de què disposen per a colpejar la consciència i qüestionar exponencialment la natura de l’ésser humà. En un context on la desesperança és tan esfereïdora com la guerra, els personatges evolucionen a un ritme trepidant en una espiral on l’ètica, la moral i fins i tot la pròpia humanitat són constantment posades a prova. I és que fins a quin punt són necessàries la literatura, la cultura i la història.. quan l’amenaça de la mort sobre la població és imminent?

    23/02/2018