Les dones sàvies

21/02/2019

De la pedanteria i l’extravagància

Enric Cambray i Ricard Farré són els creadors d’aquest espectacle que ha estat nominat als Premis de la Crítica com Espectacle Revelació i als Premis Butaca com a Espectacle de Petit Format amb la dramatúrgia de Lluis Hansen i l’escenografia d’Enric Romaní. No és perquè sí que porta exhaurint tres temporades en cartell i moltes representacions arreu de Catalunya.

Molière va ser criticat per ridiculitzar els esforços que feien les dones a la segona mitat del segle XVII per millorar el seu estatus dins d’una societat patriarcal. D’altres en canvi veuen en Molière una vessant feminista, una crítica de la pedanteria i l’extravagància dels homes. Més que una sàtira sobre les dones i el saber, l’antepenúltima obra de Molière és un retrat de la família on sota el cobert de doctrines universals hi regna l’interès d’uns i altres. Tres segles després de la seva creació, les intrigues familiars, la submissió, les ànsies de llibertat i la necessitat de presumir continuen essent vigents en la nostra societat.

Cambray i Farré saben utilitzar tot això i ho adapten (llàstima de la necessària pèrdua dels alexandrins) a un català actual, a uns personatges que viuen entre nosaltres dels quals han modificat els noms però que permeten la seva fàcil identificació. Han hagut de suprimir alguns personatges que són absolutament prescindibles i han substituït el notari per un espectador de primera fila.

És increïble el treball del dos actors i la caracterització. Ells dos són a la vegada  8 personatges i amb petits detalls apareixen i desapareixent de l’escena a un ritme trepidant i frenètic. Canten, ballen i interpreten amb diferents tons de veu i registres. Jo pensava que en qualsevol moment podien aparèixer amb la còfia d’un i la veu d’un altre… però no. No s’equivoquen mai i mantenen l’atenció del públic fins al final de l’obra d’una manera impecable.

Si queda algú per veure-la, és el moment!


Tot el que necessites per anar al teatre

Les dones sàvies

Les dones sàvies

Enric Cambray i Ricard Farré són: Les dones sàvies, basat en l’obra de Molière.

Sinopsi

1672, França. Molière i la Companyia del Rei estrenen una comèdia de costums amb un embolic familiar on s’hi recull l’afany de saber de les dones i posa en evidència un poeta mediocre i cregut de l’època.

2016, Catalunya. Molière i només dos actors estrenen la mateixa comèdia de costums amb un embolic familiar on, amb un joc interpretatiu que trenca les convencions, s’hi recull la burla dels pedants d’avui dia.

Video

Fotos

Les dones sàviesLes dones sàviesLes dones sàviesLes dones sàviesLes dones sàvies

Valoració col·laboradors


Valoració espectadors

 • Victòria Oliveros Layola
  Victòria Oliveros Layola
  12345

  Una comèdia de costums amb un embolic familiar on, amb un joc interpretatiu que trenca les convencions, s’hi recull la burla dels pedants d’avui en dia. Dos esplèndids actors, Enric Cambray i Ricard Farré s’enfronten al repte d’interpretar vuit personatges, masculins i femenins. Amb una gran versatilitat van passant d’un personatge a un altre canviant vestuari, expressions corporals i facials, veu i pronuncia.
  M’han deixat realment impressionada amb aquesta capacitat de transformació. Una obra molt més que recomenable. https://gaudintdelteatre.wordpress.com/2016/11/03/les-dones-savies/

  02/11/2018
 • Lara Vidal
  12345

  Fantàstica!!
  Una interpretació brutal de dos fieras.
  Una posada en escena exquisita.
  Una obra que no ens podem perdre!

  21/11/2017
 • Àlex Gilaberet
  12345

  Sense cap mena de subte, aquest muntatge, és una de les millos obres que podem vuele actualmente a Barcelona. Un text extrahordinari i una actors de luxe

  08/11/2017
 • JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  JOSE GABRIEL DEL VIEJO
  12345

  Tantas buenas críticas y tantos halagos hacia esta obra ha conseguido que me acercara al Maldà a ver la obra!
  Esta comedia de Moliere está muy bien interpretada por Enric Cambray y Ricard Farré (al que amo en secreto ).
  Tiene mucho mérito el que interpreten tantos personajes, tan diferentes y de manera tan bien resuelta. BRAVO por ellos!!
  Y es que encima la obra tiene su gracia. Los actores haces que rías sin poder hacer nada ante la historia que nos cuentan!!
  Vamos… que me ha gustado!

  Eso sí… entre el público se veía a mucho bienqueda que se reía de absolutamente todo. Incluso de hasta lo que no hacía gracia. Todo por hacerse notar. PESADOS!

  18/10/2016
 • JOSEP OLIVA SASÉ
  12345

  Avui al Maldà he gaudit i moooolt amb aquesta obra. Una adaptació del clàssic de Molière dut a l’actualitat. Embolics familiars, dobles sentits, ironies sobre la gramàtica catalana, un enginyós 5×10 un joc comodí del que es valen els tertulians que veiem a la tele, tot això portat a un ritme trepidant, una tant eixelebrat i summament. divertit. Un treball immillorable d´ Enric Cambray i Ricard Farré en el qual es deixen la pell ja que entre els dos interpreten vuit personatges i que sense sortir de l’escenari i a un ritme vertiginós fan els canvis de vestuari i caracterització. Cambray i Farré són actors, transformistes, cantants i el canvi de personatge els obliga constantment a canvis de registre que desenvolupen a la perfecció. La posada en escena és molt senzilla però original i eficaç, un paravent que serveix per a tot. No cal que us digui que és imprescindible i us aconsello reservar, ja que segons tinc entès per aquesta setmana ja estan totes les entrades exhaurides. No us ho perdeu, només ho fan de dilluns a dijous.

  18/10/2016

Articles relacionats