Amb un alt contingut històrico-didàctic

La Zanja

La Zanja
06/04/2019

Moltes vegades he pensat que la història a través de generacions i segles pesa sobre les nostres vides, costums i tradicions. També pesen les rancúnies i els odis. Els segles i la desaparició de persones i generacions sembla que no permetin oblidar i que la història es transmet com si fos talment un gen o com es transmeten per via oral els contes, les rondalles i les cançons. Aquest és un dels nuclis d’aquesta obra de Diego Lorca i Pako Merino que són els principals protagonistes de la Zanja ja que són els dos únics actors, els directors i dramaturgs.

L’altre pensament de l’obra de la Companyia Titzina és que la història es repeteix, que les persones no evolucionen al ritme de la tècnica i que el poder, l’abús del fort sobre el més feble, l’explotació d’uns sobre els altres o l’interès per damunt del respecte son un contínuum al llarg de l’evolució de la humanitat.

D’una manera molt clara i mitjançant 4 personatges representats pels dos actors, es van descrivint els fets actuals i els de fa més de 5 segles, tots entrellaçats, saltant un per sobre de l’altre però sense equívocs ni malentesos. Tot és fàcil, sabem la història però ens la recorden. I per això té aquest to didàctic. El teatre és això. El teatre ha d’explicar històries reals o inventades però té la obligació de transmetre alguna cosa, de denunciar fets passats o actuals, de fer reflexionar. El teatre pot ser també un divertimento però a mi, personalment, m’arriba més si, a demés, em diu alguna cosa.

El disseny de l’escenografia la devem a Titzina, a Núria Espinach i escenografia Castells. És senzilla, com tota l’obra però tan el color com els materials són molt adequats per recolzar el contingut. El disseny d’il·luminació d’Albert Anglada i Diego Lorca ajuda molt als canvis de personatges i de segle i reforcen el sentit crític. Els recomano que facin funcions matinals per a instituts. Els nostres joves han de conèixer la història sense la èpica i la tergiversació amb la que ens va arribar a nosaltres per entendre també la facilitat amb què es pot tornar a repetir.

← Tornar a La Zanja

Enllaç copiat!