Les filtracions i l’espionatge digital

La revelació 1.0

La revelació 1.0
21/11/2019

“La Revelació 1.0” es una versió actualitzada de “La Revelació” que es va estrenar al Festival Grec 2018 a l’Espai lliure del Teatre Lliure de Montjuïc, en la que s’ha incorporat noves informacions sobre la polèmica detenció de Julien Assange i la de Chelsea Manning.

Es tracta de teatre documental.

El text és el resultat de més de dos anys de recerca i investigació de la periodista Neus Molina i Jorge Yamam-Serrano. Tots els diàlegs, documents, imatges i situacions són del tot reals.

La representació està estructurada en tres escenes. Els protagonistes de cada escena són tres dels whistleblowers ( alteradors, denunciants​, informadors, filtrador​s, delators)​ més coneguts i importants a nivell mundial. Julian Assange (Ruben Ametllé), Chelsea Manning (Cristina Gàmiz) i Eduard Snowden (Jordi Andujar).

L’objectiu d’aquest projecte era tractar el tema dels “alertadors” a través de les seves pròpies històries, profunditzant en el fenomen de les filtracions d’informació, els diferents tipus de censura moderna, la corrupció, l’espionatge digital, la crisi dels mitjans i del periodisme, la llibertat d’informació i d’expressió.

És del tot sabut que alguns governs fan servir eines d’espionatge a la xarxa per identificar dissidents o activistes, altres limiten l’accés a internet i les xarxes socials, i d’altres opten directament per tallar-ne la connexió.

El món digital representa una gran amenaça per els interessos d’alguns dirigents, per això bloquejar internet o arrestar una persona per un post a Facebook comença a ser quelcom cada vegada més freqüent. El que em sembla molt preocupant és que tinguin el poder i la immunitat de poder-ho fer impunement.

Però el que m’ha semblat més fort de tot, és que Google estigui implicat en aquesta trama, utilitzant pàgines web secretes per  recopilar informació privada de milions d’usuari per després vendre-la. Aquesta realitat ens porta a reflexionar sobre quin ús se li dóna a la suposada llibertat de la que gaudim a internet.

 

**** 1/2

Julian Assange és un programador australià, fundador i editor de WikiLeaks (pàgina web que publica documents e imátges generalment filtrades per fonts no identificades públicament, amb la finalitat de desvetllar escàndols i casos de corrupció considerats d’interès públic). No va despertar l’atenció internacional fins al 2010, quan WikiLeaks va publicar documents a través de Chelsea Manning. Després que WikiLeaks publiques el material de Manning, les autoritats nord-americans van començar a investigar WikiLeaks i Assange per perseguir-los per espionatge.

Actualment es troba detingut al Regne Unit després que sortís la notícia que el Govern d’Equador havia decidit deixar-lo de protegir.

 

-Chelsea Manning (nascuda el 17 de desembre de 1987) és un soldat de l’Exèrcit dels Estats Units que va ser acusada de múltiples càrrecs: violar la Llei d’Espionatge, robatori de propietat del govern,… després que proporcionés material classificat a la pàgina web WikiLeaks sobre les guerres d’Irak i Afganistan. Va ser acusada de 22 càrrecs, incloent-hi informació de la defensa nacional a una font no autoritzada i ajudar a l’enemic. Entre els documents que va poder enviar al portal WikiLeaks hi havia un vídeo (“Collateral Murder“(asesinato colateral))on es pot veure un helicòpter de les forces estatunidenques matant a 12 civils (entre ells, dos periodistes) a Bagdad en 2007; en aquest mateix vídeo també es poden escoltar algunes converses comprometedores. Aquí us deixo l’enllaç del vídeo https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File%3ACollateralMurder.ogv

Actualment està detinguda per negar-se a testificar en contra d’Assange.

-Edward Joseph Snowden (Wilmington (Carolina del Nord), 21 de juny de 1983) ex analista de la CIA y la NSA. Va ser conegut com a revelador que va transmetre a la premsa informació classificada sobre el programa PRISM i XKeyscore de la NSA, que compren una vigilància massiva d’internet arreu al món. El Departament de Justícia dels EEUU ha classificat la participació d’Snowden en el programa de vigilància PRISM como un «assumpte  criminal» i està acusat d’espionatge i robatori de propietats del govern.

Actualment es troba exiliat a Rússia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

← Tornar a La revelació 1.0

Enllaç copiat!