Dins de casa, solitud i odi … fora, pluja

La reina de bellesa de Leenane

La reina de bellesa de Leenane
24/02/2019

El dia 14 de febrer La Perla 29 va estrenar al Teatre de la Biblioteca de Catalunya una nova producció sota la direcció de Julio Manrique. LA REINA DE LA BELLESA DE LEENANE (The Beauty Queen of Leenane) òpera prima de Martin McDonagh que la va escriure quan només tenia 26 anys.

Aquesta obra forma part de la primera trilogia de l’autor titulada The Leenane Trilogy que inclou LA CALAVERA DE CONNEMARA (A Skull in Connemara) que vam poder veure la temporada passada a la Sala Villarroel i The Lonesome West.

Martin Faranan McDonagh (Camberwell, Londres, 1970) dramaturg i director de cinema és conegut per la gran brutalitat i estil cinematogràfic de les seves peces teatrals. Està considerat com un artífex de l’anomenat “teatre de la crueltat (In-yer-face)” que destaca l’aspecte violent i grotesc dels personatges.

La tragèdia i la comèdia es barregen i confonen; però la realitat es manifesta a través del joc teatral, on el personatge i la situació són protagonistes.

Aquest text es va estrenar per primera vegada a Barcelona el 1999 a la Sala Villarroel dirigida per Mario Gas i amb un repartiment format per Montserrat Carulla, Vicky Peña (que és la traductora de l’obra), Àlex Casanovas i Jacob Torres.

LA REINA DE LA BELLESA DE LEENANE està ambientada al petit poble irlandès de Leenane, a la comarca de Connemara, on viuen Mag Folan i la seva filla Maureen. Mare i filla conviuen a base de manipulacions enclaustrades a l’antiga casa familiar. Maureen està soltera, té 40 anys i passa els dies veient com la joventut se li’n va tenint cura de la seva mare que tot just acaba de fer 70 anys. L’arribada dels germans Pato i Ray Dooley sacsejarà la rutina de les Folan i farà incrementar encara més la tensió entre ambdues.

LA REINA DE LA BELLESA DE LEENANE parla sobre la solitud, la sinceritat i les relacions entre les persones i la família, i com moltes vegades repetim els errors i fracassos d’aquells que han vingut abans que nosaltres.

Marissa Josa és una esplèndida Mag Folan, una dona amargada i despòtica que farà el que calgui per no quedar-se sola. Mare de tres filles, és a la Maureen que li ha tocat estar amb ella per l’únic motiu que les germanes s’han casat i han marxat. Instal·lada en el seu balancí, passa el dia escoltant la ràdio o la tele i donant ordres. Una dona egoista que es fa constantment la víctima.

Marta Marco és  “La pobra Maureen. La fràgil Maureen. La temible Maureen. Segueix tancada en un cony de casa d’un cony de poble d’un cony de país on sembla que s’hagin aturat tots els rellotges. I on mai no para de ploure. Allà la trobarem, la Maureen. La única i indiscutible reina de bellesa de Leenane.” Marta Marco ens ha regalat una interpretació sublim. Una filla abocada a cuidar de la seva mare i que no troba cap sortida tret de desfogar-se amb ella a la que rebutja obertament i odia profundament.

….. De vegades tinc un somni de vostè, amb un preciós vestit blanc, ficada dintre del seu taüt, i jo tota de negre mirant-me-la, amb un home al meu costat que em consola i que fa olor d’aftershave i que m’abraça per la cintura” …..

L’aparició de Pato, Ernest Villegas és per la Maureen un alè d’esperança, una possibilitat de fugir de la seva presó. Per a la Mag en canvi representa un perill, una amenaça que pot desestabilitzar el seu món.

I finalment l’Enric Auquer és Ray, el germà de Pato amb una personalitat molt definitòria del caràcter irlandès que l’autor ens vol explicar. Tot plegat un retrat de la Irlanda rural, ancestral i plena de rancúnies i d’una casa aïllada enmig dels camps inundats de pluja.

Una esplèndida direcció i un magnífic treball actoral, amb escenografia de Sebastià Brosa, vestuari de Maria Armengol, llums de Jaume Ventura i so de Damien Bazin.

Una posada en escena on els personatges entren i surten de la casa, un espai atapeït de mobles i objectes on viuen les dues protagonistes. Tres portes que donen accés al carrer, a la granja i a la part interior de la casa.

Fora de la casa, la fredor de la pluja. I a banda i banda els espectadors.

Imperdible

Per poder veure la ressenya original, només cal clicar en aquest ENLLAÇ

 

← Tornar a La reina de bellesa de Leenane

Enllaç copiat!